Pakkene inneholder bøtter, klor, såpe, hansker, frakker og instruksjoner, og deles ut til hjem der det befinner seg personer med ebola. Årsaken til at de må pleies hjemme, er at det verken er nok ambulanser eller plass til dem på landets helseklinikker.

Også i nabolandet Sierra Leone blir folk bedt om å isolere syke familiemedlemmer og la kun én person behandle dem. Disse oppfordres til å bruke hansker og håndklær dyppet i klor.

— Folk ønsker virkelig å hjelpe dem som blir syke, men vi må sikre at de ikke selv blir syke når de hjelper til. Disse utstyrspakkene skal nettopp bryte smittesirkelen, sier leder for UNICEF i Liberia, Sheldon Yett.

Pakkene med beskyttelsesutstyr er et forsøk på å bygge bru mellom det som er mulig og det som er nødvendig å gjøre for å stanse ebolaepidemien. Skal smitten stanses, må pasientene få profesjonell hjelp, men det er et uoppnåelig mål i land som Liberia og Sierra Leone.

Tiltaket gjenspeiler også den enorme forskjellen på behandlingen av ebola-pasienter i Vest-Afrika og Vesten. Selv i land som Spania og USA, med godt utbygde helsesystem, har helsearbeidere blitt smittet mens de har pleid ebola-pasienter. (©NTB)