Statsminister Erna Solberg (58) fra Hordaland har sittet som leder i Høyre siden 2004, og finansminister Jan Tore Sanner (54) fra Akershus som nestleder siden 2008. Begge ble gjenvalgt på landsmøtet på Gardermoen fredag.

Tina Bru er først og fremst blitt kjørt fram som en Høyre-profil i klimapolitikken. Hun har i begge sine perioder på Stortinget sittet i energi- og miljøkomiteen.

– Det jeg kommer til å ta med meg inn, er selvfølgelig engasjementet mitt for klima, at vi skal fortsette å utvikle den politikken, sier hun til NTB.

– Det kommer til å trengs uansett, for vi har masse vi må få gjort innen 2030 for kutte utslippene.

– Fornyelse

Tina Bru var storfavoritt til å overta etter Høie allerede da valgkomiteen startet sitt arbeid. Hun har i en årrekke blitt ansett som ett av Høyres største politiske talenter, og innstillingen fra valgkomiteen var enstemmig.

Valgkomiteens leder Harald Furre beskriver Bru som et godt tilskudd til ny ledertrio i partiet.

– Hun representerer fornyelse og er en ledende stemme i partiet vårt, sier han.

I januar i år ble Bru tatt inn i regjeringen som olje- og energiminister da Frp forlot samarbeidet. Samtidig har hun vært leder av Høyres kvinneforum siden 2016.

Stortingspodkast

Bru ble også kjent gjennom podkasten Stortingsrestauranten, hvor hun sammen med partifellene Henrik Asheim og Peter Christian Frølich snakket om aktuelle politiske saker med et skråblikk. Det ble imidlertid slutt på virksomheten da både Asheim og Bru ble statsråder.

Tina Bru (34) er født i Moss, men bor i Sandnes. Hun har vært innvalgt på Stortinget fra Rogaland siden 2013. Hun bodde også flere år i USA som barn, er gift og har ett barn.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie trer av etter ti år som nestleder i Høyre. Han skal etter planen tiltre som fylkesmann i Rogaland etter valget neste høst.

Nye sentralstyremedlemmer

Samtidig vedtok landsmøtet noen utskiftninger i Høyres sentralstyre og arbeidsutvalg. I arbeidsutvalget takket arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen for seg.

I arbeidsutvalget ble Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal (39) gjenvalgt. Stortingsrepresentant Helge Orten (53) fra Møre og Romsdal ble valgt inn som nytt medlem.

Fast møtende vara på Stortinget, Guro Angell Gimse (48) fra Melhus i Trøndelag, ble valgt til ny leder av Høyres kvinneforum.

Landsmøtet valgte også inn fire direktevalgte representanter i sentralstyret. Landsmøtet sluttet opp om Steinar J. Olsen fra Agder, Hanne Velure fra Oppland, Erling Kagge fra Oslo og Bård Ludvig Thorheim bosatt i Oslo.

Hans-Jacob Bønå fra Vadsø ble foreslått som nytt medlem av sentralstyret, men vant ikke fram.