Snøvær skaper kaos i flytrafikken i Europa

Snøvær har skapt forsinkelser og kanselleringer på flere av Europas største flyplasser i helgen. SAS og Norwegian har innstilt flere flygninger.

Vinterværet har forårsaket trafikkaos over store deler av Europa i helgen, og både i Storbritannia, Nederland, Tyskland og Sverige har flyplasser måttet stanse flytrafikken på grunn av store snømengder.

Pressesjef Fredrik Henriksson i SAS sier til Nettavisen at fire SAS-flygninger er kansellert som følge av snøen i Nord-Europa. I tillegg er et fly fra Frankfurt fem timer forsinket.

– Vi vet ikke hvor mange passasjerer som er rammet, men det er også mange fly som har tatt av. I morgen regner vi med at trafikken vil flyte som normalt, sier han til avisa.

Presseansvarlig Charlotte Holmbergh i Norwegian bekrefter at også de har måttet innstille fly på grunn av værsituasjonen. Hun sier ikke nøyaktig hvor mange avganger som er innstilt.

Hundrevis av kanselleringer

Som følge av kraftig snøvær vest i Tyskland, stanset flyplassen i Düsseldorf midlertidig all flytrafikk. Også flyplassen i Frankfurt har rapportert om hundrevis av kansellerte flygninger og forsinkelser.

En talsperson for Fraport, driftsselskapet til Frankfurt flyplass, beskriver situasjonen som dramatisk.

Det er ikke bare lufttrafikken som påvirkes i Tyskland, flere bilister har også pådratt seg skader i snøstormene.

Store forsinkelser

Heller ikke i Storbritannia går snøværet upåaktet hen. Flyplassene Luton og Stansted utenfor London, og flyplassen i Birmingham melder om store forsinkelser og innstilte fly søndag fordi rullebanene måtte brøytes.

Og på motorveien M1 mellom London og det nordøstre England var flere strekninger stengt på grunn av ulykker der biler med sommerdekk hadde kjørt inn i hverandre på det glatte føret. Det er ikke vanlig å bruke vinterdekk i det vanligvis snøfattige Storbritannia.

I Wales oppfordret politiet folk til å unngå å ferdes ute dersom det ikke var nødvendig. Det er meldt snø og kraftig vind hele søndagen, spesielt ved kysten.

Værfaste nordmenn i Amsterdam

På Landvetter flyplass utenfor Göteborg i Sverige, var det søndag kveld en total stans i flytrafikken i en periode. I 20-tiden åpnet flytrafikken igjen, men flyplassen melder på sine nettsider at det vil bli forsinkelser utover kvelden.

På Schiphol flyplass i Amsterdam sitter 80 medlemmer av Stavanger Symfoniorkester værfast, melder Stavanger Aftenblad.

Da symfoniorkesteret skulle reise hjem søndag, fikk de beskjed om at de måtte ta et fly som går tirsdag morgen på grunn av snøværet som herjer store deler av Europa.