Torsdag formiddag melder langt færre inn problemer med Facebook, viser Downdetector. Nettstedet viser livedekning av nedetid hos ulike tjenester på nettet, som Facebook.

Facebook selv opplyser at de undersøker hvorfor brukere sliter med å logge på nettverket. Klokken 12.47 torsdag var problemene ikke løst, ifølge Facebooks egen monitorside.

Også Outage Report registrerer fortsatte problemer for Facebook og Instagram torsdag formiddag.

Problemer verden over

Rundt klokken 17.00 onsdag ettermiddag begynte det å tikke inn meldinger om at Facebook ikke var på nett.

Kartet til Downdetector viser at mange meldte om problemer i USA, Sør-Amerika og deler av Europa. Brukere i Norge har også vært rammet.

Facebook på Twitter: – Ikke hacket

Det hele toppet seg i 03-tiden natt til torsdag. Da hadde Facebook sett seg nødt til å informere brukerne gjennom konkurrenten Twitter:

Facebook postet en melding om at selskapet er klar over at brukere har problemer med flere av appene. De skriver at de jobber med å rette problemene.

De avviser at det er snakk om et såkalt tjenestenektangrep (DDoS) fra hackere.

Flere tjenester rammet

På det verste var det problematisk å bruke tjenester som Instagram, Facebook, Messenger, Whatsapp, Twitter og Etsy. I tillegg har flere store nettsider problemer – deriblant det amerikanske posttilbudet US Postal Service. Det melder den britiske avisen The Independent.

Teksten som møter flere norske brukere forteller at Facebook er nede på grunn av vedlikehold. Foto: Skjermdump

«Nede pga. vedlikehold»

Onsdag kveld hadde Facebook-brukere problemer med innlogging, opplasting og publisering.

De som ikke fikk logget inn, fikk beskjed om at «Facebook er for øyeblikket nede på grunn av nødvendig vedlikehold, men vi er tilbake om noen få minutter».

Ved forsøk på innlogging på Instagram blir brukere møtt med følgende beskjed:

«Beklager, noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.»

Politiet: – Ikke ring oss!

Over to milliarder mennesker verden over bruker Facebook jevnlig. Da nettverket knelte onsdag, flommet det Facebook-morsomheter ut i de sosiale nettmediene som ikke var berørt av problemene. Selv politiet vitset om folks Facebook-og Instagram-desperasjon.

Canterbury-politiet på New Zealand tvitret i natt at de var klar over at hverken Facebook eller Instagram virket.

«Beklageligvis kan vi ikke gjøre noe med dette, fordi de holder til i USA og vi er politiet. Så vær snill, ikke ring oss for å melde fra om dette.»

En talsmann for politiet i Canterbury sier til Daily Mail Australia at det ikke er kommet telefoner til politiet om Facebook-problemene, og at meldingen var ment som en vits.

Skandaler og sikkerhetsproblemer

Selv om antall brukere har fortsatt å øke, har Facebook det siste året vært i hardt vær for manglende sikkerhet og skjødesløs bahandling av personopplysninger.

Avisene The New York Times og The Observer avdekket for et år siden at Cambridge Analytica (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opptil 50 millioner Facebook-brukere. Selskapet utarbeidet en app som kunne nærmest forutsi og potensielt påvirke velgernes valg. Resultatene ble solgt til valgkampteamet til presidentkandidat Donald Trump.

I juni i fjor avslørte The Wall Street Journal at Facebook delte brukerdata med en lang rekke selskaper, til tross for at selskapet hevdet å ha skjerpet sikkerheten og personvernet.

I oktober kom det frem at hackere fikk tilgang på data fra 29 millioner brukere i forbindelse med et dataangrep.

Facebook-avtaler med mobilprodusenter under lupen

Samtidig som Facebook knelte på nett over store deler av verden, ble det kjent at amerikansk påtalemyndighet har innledet etterforskning av avtaler som Facebook inngikk med mobilprodusenter og som skal ha gitt tilgang på personopplysninger.

Det skal dreie seg om avtaler mellom Facebook og minst to selskaper som er kjent for å produsere mobiltelefoner og andre elektroniske enheter, skriver New York Times, med henvisning til to ikke navngitte personer med kjennskap til saken.

Ifølge avisen hadde begge selskapene inngått datautvekslingsavtaler med Facebook som ga dem tilgang til personopplysninger om flere hundre millioner brukere.