Israel innfører unntakstilstand i Hebron

Hebron (NTB-AFP): Israel har erklært deler av Hebron for «lukket, militært område», og israelske medier spår en nært forestående aksjon mot jødiske bosettere i byen.

Publisert:

Rundt 100 israelske bosettere har okkupert et hus i sentrum av Hebron på Vestbredden, en by med rundt 200.000 palestinske innbyggere.Israelsk høyesterett har slått fast at okkupasjonen er ulovlig og beordret bosetterne til å forlate bygningen innen 16. november.

Bosetterne nekter å etterkomme ordren, og tirsdag kom det til voldsomme opptøyer der israelske soldater tok i bruk tåregass og sjokkgranater for å roe gemyttene.

Bosetterne har fått forsterkninger fra sterkt høyreorienterte nasjonalister og har de siste dagene angrepet palestinere og israelske soldater i Hebron.

Bosetterne og deres støttespillere har også gått løs på palestinske biler og israelske politibiler, malt davidsstjerner på palestinske butikker, vandalisert gravsteder og skrevet blasfemiske og nedsettende slagord som «Muhammed er en gris» og «Død over araberne» på veggene til flere moskeer på Vestbredden.

20 palestinere og 18 israelere ble skadd under tirsdagens opptøyer, og den israelske regjeringens tålmodighet er nå i ferd med å ta slutt.

Beslutningen om å sperre av området rundt den okkuperte bygningen i Hebron, tyder på at israelske styrker i løpet av få dager vil rykke inn og hente ut bosetterne med makt, skriver avisen Haaretz.

Er talsmann for det israelske forsvaret bekrefter at området nå er avstengt og sier at israelere nå nektes adgang til de palestinske byen. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.