OSLO: 28-åringen har signert med fullt navn og oppgir også et kontonummer hvor folk kan sette inn donasjoner.

«For Drapet av Norges fiende nr 1. Siden krek gjemmer seg bak ytringsfriheten og oppfordrer til drap på fiender av Islam som han kaller oss starter jeg herved en gruppe for folk som er villige til å donere penger for å gi en viss person en kule i Panna», heter det i teksten.

— Humoristisk utspill

28-åringen bekrefter overfor dagbladet.no at det var han som startet nettgruppen, men sier det var ironisk ment og at oppfordringen ikke må tas bokstavelig.

Advokat Brynjar Meling, som er en av Krekars forsvarere, reagerer kraftig.

— Dette er en regulær drapstrussel. Jeg regner med at politiet ser alvoret i dette og etterforsker de involverte. Spørsmålet er om alle de 400 her kan ha vært delaktige å inngå drapsforbund, sier Meling. Han vil finne ut om deltakerne i Facebook-gruppen kan straffeforfølges, og varsler at saken vil bli anmeldt.

Kan rammes av straffeloven

Politiet mener også det er grunn til å ta saken alvorlig.

— Det er straffbart ifølge straffelovens paragraf 233a å inngå drapsforbund, noe som har en strafferamme på ti års fengsel, sier politiadvokat Øyvind Havnevik i Oslo politidistrikt. Han tar forbehold om at teksten kan tolkes på flere måter, og at det er usikkert om den kan rammes av denne paragrafen.

— Om dette er sjikane mer enn det er alvorlig ment, kan bestemmelser i straffeloven om framsetting av trusler eller den som «krenker en annens fred» komme til anvendelse, noe som kan straffes med opptil rundt to års fengsel, sier han.