Farsunds-bassenget: — I løpet av to dager vil vi begynne å bore i de spennende bergartene, frem til nå har det bare vært en transportetappe, sier Hild Haugsbø, prosjektansvarlig i Hydro.

Se bildeserie fra riggen her

NA24 Kristiansand besøkte mandag boreriggen «Polar Pioneer» i Farsunds-bassenget.

Letebrønnen 49 kilometer sør for Farsund er allerede 1090 meter dyp. Den historiske oljeletingen startet 7. august, vel en uke forsinket etter protester fra miljøbevegelsen. Dette er første gang det bores etter olje utenfor Sørlandet, og dette er nytt terreng for Hydro.

  • Det er størst sannsynlighet at vi ikke gjør et funn, fordi det er svært mye vi ikke kjenner til. Men vi mener vi borer på det mest optimale stedet, sier Haugsbø, som sier boringen har historisk sus over seg. Dette er den siste brønnen Hydro borer før oljedelen til selskapet blir overtatt av Statoil.

Det er ikke småtterier Hydro satser på å finne ut om det er olje i Farsunds-bassenget.

Høy pris

  • Totalkostnadene rundt boringen ligger på ca. 320 millioner kroner, forklarer Haugsbø.

Hvis Hydro finner olje, vil dette bli varslet om ca. en måned. Frem til da er alle resultatene fra letingen strengt hemmelige.

— Dette kan bli et stort funn, og dermed viktig for Hydro. Området ligger så langt fra andre etablerte områder, at det vil bli en selvstendig produksjon, hvis vi finner olje, sier Haugsbø.

Det er nå en lang epoke som kulminerer med denne letebrønnen. Allerede i 1986 ble det skutt seismikk utenfor sørlandskysten, og den gang håpet man på å komme i gang med prøveboring allerede i 1990.

Foto: Gert Ove Mollestad

Kanskje ny brønn

Om det blir påvist olje i denne brønnen, vil Hydro bore en ny brønn neste år for å finne mer ut om Farsunds-bassenget. Hvis det er drivverdige oljeforekomster i reservoaret, regner Haugsbø med at produksjon tidligst kan komme i gang i 2013. Men dette er altså om det blir funnet olje. Hydro regner det som mindre enn 50 prosent sannsynlig for å finne olje.

— Den største usikkerheten knytter seg til om det har blitt dannet olje i dette området. Andre kriterier som må være til stede for en oljeutvinning, regner vi som mer sannsynlig er til stede her i Farsunds-bassenget, sier Haugsbø.

Leteboringen foregår bare 49 kilometer fra land, og sikkerheten står ifølge boreleder Sigmund Bøtun i høysetet.

— Vi har tatt høyde for mye mer enn det som er normalt, fordi dette er et ukjent område for oss. Derfor er sikkerhetsgraden mye høyere, sier Bøtun.

Borelederen forklarer at de borer én enkelt vertikal brønn ned til bergartene som Hydro håper inneholder olje.