Lenin-statue blir Darth Vader-monument

Odessa (NTB-AFP): En Lenin-statue i den ukrainske havnebyen Odessa har blitt gjort om til et ruvende Darth Vader-monument, akkurat i tide til lanseringen av den nye Star Wars-filmen samt lokalvalget i Ukraina, der Darth Vader er blant kandidatene.

Lenin-statuen sto urørt, i likhet med andre Lenin-monumenter i Ukraina, fram til landet i april i år innførte en ny lov som krevde at alle symboler og minnesmerker etter landets kommunistiske fortid skal fjernes. I Odessa har dette nå blitt løst ved å gjøre en Lenin-statue om til en Darth Vader-statue. Den offisielle avdukingen skjedde fredag.

Darth Vader var også i nyhetene i Ukraina i fjor i presidentvalget da en maskert kandidat ville registrere seg, men han ble avvist fordi han ikke ville avsløre sitt virkelige navn og vise fram ID-papirer. Senere i fjor dukket det opp to Darth Vader-figurer som stilte opp i ordførervalget i Kiev og Odessa.

Andre Star Wars-helter som Chewbacca, jedimesteren Yoda og prinsesse Amidala forsøkte seg på valg til nasjonalforsamlingen i november i fjor, iført komplette kostymer, men uten å bli valgt.

Søndag holdes det ordførervalg i Odessa igjen, og Darth Vader er tilbake på stemmeseddelen. Om han har sjanse til å vinne denne gang, gjenstår å se. I hvert fall er det slik at mange av de mindre strømlinjeformede maskerte politikerne representerer Piratpartiet i Ukraina. (©NTB)