I 2005 sa Venstres landsmøte nei til EU-medlemskap med sju stemmers overvekt. Når Venstre skal ha ny EU-avstemning neste år, ser ikke partilederen bort fra at det knappe nei-flertallet kan bli snudd til et ja:— Nei-flertallet i partiet kan ha skrumpet betraktelig innen 2009, og jeg utelukker ikke at Venstre blir et ja-parti, sa Sponheim på Venstres pressekonferanse i forkant av partiets landsmøte til helgen.

Selv synes Venstre-lederen at EU-saken er vanskelig. Han utelukker ikke at han kommer til å si ja til EU dersom Tyrkia blir EU-medlem.

— Blir Tyrkia EU-medlem, som det bruhodet landet er mot den muslimske verden, blir EU et fredsprosjekt og ikke bare et kremmerforetak. Et mer fredsorientert EU er jeg mer positiv til. Ikke fordi Norge har noe å vinne på et EU-medlemskap, men fordi Norge som EU-medlem dermed kan bidra til at verden blir et bedre sted å være, sier Sponheim.

EU-saken har alltid vært vanskelig for landets eldste parti. Venstre ble splittet i EU-spørsmålet under landsmøtet på Røros i 1972. Landsmøtet ønsket å binde stortingsrepresentantene til et nei-standpunkt, noe som medførte at ja-fløyen brøt ut og dannet Det Liberale Folkepartiet (DLF). Venstre og DLF ble senere gjenforent i 1988. (©NTB)