Malmö neste for Berger

Ni år etter at hun ble nummer to i Idol, gikk Margaret Berger ikveld helt til topps i Melodi Grand Prix.

Publisert Publisert

EKSTATISK: Margaret Berger var overlykkelig da hun fikk rede på at hun skal representere Norge i Eurovision Song Contest i Malmö i mai. Med 102 032 stemmer var hun overlegen vinner. Foto: Kyrre Lien NTB/Scanpix

  • Arve Henriksen

Det norske folk stemte 27-åringen fra Hitra i Sør-Trøndelag og hennes «Feed You My Love» helt til topps i kveldens MGP-finale i Oslo spektrum.

— Dette har virkelig ikke gått opp for meg i det hele tatt. Dette trodde jeg ikke var mulig, låten er så spesiell at jeg ikke trodde folk ville like den, sier Margaret Berger.

Først kom hun til selve gullfinalen i konkurranse med Annsofi, Sirkus Eliassen og Adelén. Derfra og ut var det ingen tvil. Etterhvert som fagjuryene i arrangørbyene og folkejuryene avga sine stemmer var det ingen tvil om at det norske folk hadde mest tro på Margaret Berger.

Damli får ny sjanse hos svenskene

Selv om det aldri er enkelt å spå hva seerne bestemmer seg for, var Berger likevel storfavoritt til å vinne hos alle de største oddsselskapene. Hun hadde også et favorittstempel hos de fleste musikkanmeldere.

Genren

— Jeg vil si det er litt Depeche Mode-stemning i låten. Jeg har hørtfra flere som har hørt låten at dette ikke er noen typisk GrandPrix-låt, for meg er det viktig atlåten kan være med å bryte ned enda flere barrierer i Melodi GrandPrix. Det handler om å representere genren, som både jeg og KarinPark representerer. Da er det ekstra morsomt å gjøre det på en kulmåte i MGP, sa hun til Aftenposten før delfinalen i Florø.

Ettersom Melodi Grand Prix strengt tatt er en låtskriverkonkurranse, er Karin Park, Robin Lynch og Niklas Olovson de egentlig vinnerne.

— Dette kjennes helt utrolig. Jeg hadde allerede kjøpt sjampanje, hadde faktisk tatt seieren litt på forhånd. Underveis ble jeg likevel veldig nervøs, men så gikk det veien, sier Karin Park, med seierstrofeet trygt i favnen. Hun mener vinnerlåten vil bidra til å løfte frem den elektroniske genren.

— Dette er ingen typisk slagerlåt. Det sto faktisk i den svenske avisen Metro, at denne låten fikk Depeche Mode siste plate til å sette seg i skammekroken. Det synes jeg er veldig kult, ettersom de er mine store forbilder, sier Park.

Hun har bodd i Bergen i tolv år, men er opprinnelige fra Dalarna i Sverige. Nå skal hun konkurrere på hjemmebane.

— Det blir veldig stas, da kan jeg ta med hele familien, sier hun.

Svensk vinner

Den svenske artisten og låtskriveren Karin Park har skrevet vinnerlåten sammen med den norsk-svenske produsentduoen MachoPsycho.

Karin Park debuterte som plateartist i 2003 med «Superworldunknown», som ble nominert til årets nykommer av Spellemannjuryen samme år. Hun har siden gitt ut tre album.

MachoPsycho har samarbeidet med en rekke internasjonale artister, blant annet var de en del av låtskriver- og produsentteamet bak den amerikanske artisten Pink sin Grammy-nominerte hit «Stupid Girls». Duoen som består av Niklas «Nikey» Olovson and Robin Lynch har også jobbet med artister som Jessica Simpson, Natalie Imbruglia og Backstreet

Nasjonalfeiring

Den norske kolonien som skal representere Norge i den internasjonale finalen i Malmö i mai, må belage seg på nasjonalfeiring i nabolandet.

Norge skal ut i den andre av to semifinaler, dette skjer torsdag 6. mai. Blir det finaleplass, finner den sted to dager senere i Malmö Arena, lørdag 18. mai.

I kveldens finalen ble det forøvrig et gjensyn med svenske Loreen. Takket være hennes «Euphoria» er det Sverige som har fått æren av å arrangere årets finale.

– Loreen er, i likhet med Alexander Rybak, en av de mest populære ESC-vinnerne de siste 20 årene, derfor er det veldig stas at hun ville komme hit til MGP-finalen. Vi inviterte henne hit fordi vi ønsker å gi MGP-publikummet en ekstra godbit, i tillegg til våre ti knallsterke finalister, sier NRKs prosjektleder for MGP, Stian Malme til nettsidene til den norske Grand Prix-klubben.

Publisert