Kosmetiske inngrep hjelper ikke på selvfølelsen

Trondheim (NTB): Kvinner som tar kosmetiske operasjoner, strever ofte med angst og depresjon. Inngrepet hjelper verken på problemene eller selvfølelsen, viser norsk forskning.

Publisert
  • NTB

Undersøkelsen, der flere tusen unge kvinner er med, tyder på at de som legger seg under kniven er psykisk sårbare i utgangspunktet, skriver Adresseavisen,

— Kvinnene blir mer tilfreds med kroppsdelen de har rettet på. Men de blir ikke generelt mer fornøyd med utseendet, sier førsteamanuensis Tilmann von Soest ved Universitetet i Oslo.

Kvinnene har flere symptomer på angst og depresjon og har i større grad vært involvert i selvskading, selvmordsforsøk og narkotikamisbruk enn gruppen som ikke har tatt kosmetiske inngrep.

— Disse problemene blir ikke mindre etter operasjonen. Tvert imot ser det ut som både angsten og depresjonene øker. Det vi ikke vet, er om dette kan ha med bivirkningene å gjøre, sier von Soest til avisen.

Kvinnene i undersøkelsen er fulgt gjennom 13 år, fra de var i tenårene til de var nærmere 30. Nærmere fem prosent gjennomgikk et kosmetisk inngrep i løpet av perioden. De fleste av disse - nærmere en tredel - hadde tatt en brystforstørrende operasjon. I underkant av 20 prosent hadde gjennomgått brystreduksjon og de øvrige inngrepene dreide seg blant annet om fettsuging, brystløft, øyelokk- og neseplastikk. (©NTB) (©NTB)

Publisert