Obama: – Det vil ta tid å bekjempe ISIL

USAs president Barack Obama sa lørdag at situasjonen i Irak ikke blir løst på noen uker. Få timer etter omringet ISIL flere hundre familier og truet med å drepe dem.

Publisert: Publisert:

Røyk stiger opp fra byen Makhmur etter sammenstøt mellom kurdiske peshmerga-styrker og ISIL. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix

USAs president Barack Obama uttalte lørdag at det vil ta tid å løse situasjonen i Irak, men at USAs luftangrep har ødelagt våpen og utstyr som ekstremistgruppen ISIL kunne brukt til å angripe byen Arbil. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Familier fra Iraks religiøse minoritet yezidiene blir drept om de ikke konverterer til Islam, ifølge vitner og et parlamentsmedlem. Ifølge Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Ezidy Solidarity and Fraternity er det 300 familier i Koja, 400 i Hatimiya og 220 familier i Qaboshi som er omringet av de sunnimuslimske opprørerne.

– ISIL har gitt dem én dag til å konvertere, ellers blir de drept. Men erfaring viser at de sannsynligvis blir drept selv om de konverterer, opplyser organisasjonen.

USAs president Barack Obama uttalte lørdag at det vil ta tid å løse situasjonen i Irak, men at USAs luftangrep har ødelagt våpen og utstyr som ekstremistgruppen ISIL kunne brukt til å angripe byen Arbil. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har gjennom en brutal framrykning tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. Den siste uken har rundt 50.000 mennesker, de fleste av dem yezidier, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak.

Lover nødhjelp

Obama, som gikk til valg på å trekke amerikanske styrker ut av Irak, sier at landet har tatt lærdom av den lange og kostbare krigen i Irak, men han lover mer nødhjelp til flyktningene i Sinjar-fjellene.

– USA kan ikke og bør ikke gripe inn hver gang det er en krise i verden. Men i en slik situasjon, der det er fare for en massakre av mange uskyldige mennesker og vi har muligheten til å forhindre det, så kan vi ikke se bort, sier han.

I talen han holdt på plenen utenfor Det hvite hus før han dro på en toukers ferie lørdag, sa han at USA ikke har en tidsramme for sine operasjoner i Irak, men understreket at Irak må få på plass en samlingsregjering.

– Tiden renner ut

Vian Dakhil, som er yezidikurder og medlem av den irakiske nasjonalforsamlingen, tror tiden er i ferd med å renne ut for flyktningene på fjellet.

– Vi har en eller to dager på oss for å redde dem. Etter det vil de begynne å dø i hopetall, sier Dakhil.

Les også

Dypt bekymret over Irak-krisen

Mange av flyktningene har verken mat eller vann fordi de forlot sine hjem i all hast for å unnslippe opprørerne, og det er høye temperaturer i fjellene.Ifølge UNICEF er minst 56 yezidi-barn døde, de fleste av dem har tørstet i hjel. Organisasjonen opplyser at rundt 25.000 barn er i området i og rundt Sinjar.

Humanitær korridor

FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL. USA, Frankrike og Storbritannia har lovet umiddelbar humanitær innsats overfor flyktningene som er fanget i fjellene, og Australia vurderer også å bistå USA i å fly over Irak for å slippe ned matforsyninger til sivile.

Ifølge Al Jazeera klarte kurdiske sikkerhetsstyrker lørdag kveld å åpne en vei opp til flyktningene.

– Jeg kan bekrefte at vi har lyktes i å nå fjellet og har åpnet en vei til flyktningene, sier talsperson Halgord Hikmet i den kurdiske peshmerga-styrken til TV-kanalen. Han hevder at det er de amerikanske luftangrepene mot ISIL fredag som gjorde det mulig å åpne veien.

Publisert: