Leger frykter mer jobb når pasienter får digital journal

Oslo (NTB): Halvparten av leger og helsepersonell er bekymret for at det blir merarbeid når elektronisk pasientjournal blir tilgjengelig for alle.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Helsepersonell tror det blir mer å gjøre fordi pasienter vil ta kontakt for å få forklart ting de ikke forstår i journalen. Det viser undersøkelsen Norsk e-helsebarometer.

— Undersøkelsen viser at leger og helsepersonell antakelig undervurderer pasientenes evne til å være en aktiv medspiller i sin egen behandling. Den norske pasienten er jevnt over digitalt og medisinsk oppegående nok til å delta, mener Tor Arne Viksjø i selskapet Dips, som er leverandøren av e-helsesystemer.

Nordmenn er i overveiende grad positive til at pasientjournalen blir digitalt tilgjengelig. I desember i fjor fikk alle pasienter i Helse nord tilgang til elektronisk pasientjournal, og i løpet av året skal det åpnes for innsyn for resten av landet.

Av de spurte er åtte av ti positive til å kunne logge seg inn på journalen på nettet, og sju av ti er positive til å kunne delta mer aktivt i egen behandling.

Seks av ti frykter likevel at digital informasjon kan misbrukes, går det fram av tallene. Like mange er redd for at uvedkommende kan få tak i sensitiv informasjon. Frykten for informasjon på avveie er like stor hos leger og behandlere. (©NTB)

Publisert: