KRISTIANSAND/OSLO: Stortingsrepresentanten fra Vest-Agder Høyre er ikke nådig i kritikken mot regjeringens ferske tiltakspakke for å motvirke følgene av den globale finanskrisen. Gitmark mener regjeringen bommer totalt når det i hovedsak satses på offentlig sektor.

— Tiltakspakken er en tragedie for industrien over hele landet. På Sørlandet har vi mye eksportindustri, og dermed vil virkningen bli spesielt synlig her. Tiltakspakken gjør ingenting for å bevare arbeidsplassene som finnes i denne bransjen. Nå er håpet at vi kan få komme i dialog med regjeringen for å rette opp disse tiltakene, sier Gitmark

Kun offentlig satsning Det stortingsrepresentanten mener regjeringen gjør, er å satse alle midler på offentlig sektor. Gitmark mener på sin side at det er privat sektor som lider under finanskrisen, og at det er her pengene må brukes.

— Det er vel og bra at det satser på veibygging, infrastruktur og vedlikehold av offentlige bygg. Men det hjelper i liten grad privat næringsliv som sliter med sviktende omsetning. Det eneste i pakken som hjelper næringslivet er enkelte skattetiltak. Regjeringen burde gjøre det lønnsomt å ha folk i arbeid, og gjøre det attraktivt å investere i nytt utstyr, sier Gitmark.

Omtrent det eneste Høyre-representanten er fornøyd med er satsningen innen bygg og anlegg.

— Høyre har sammen med Krf og Venstre spilt inn flere forslag for å sikre utviklingen innen denne sektoren. Her har regjeringen lyttet. Ved siden av dette gjør pakken lite for næringslivet, mener Gitmark.

Helt uenig Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rolf Terje Klungland, tilbakeviser at regjeringen ikke gjør noe for næringslivet på Sørlandet. Klungland peker blant annet på at bedrifter kan få inntil fem millioner i skattelette på fremtidig underskudd dersom de har hatt overskudd de to foregående år.

— Når det gjelder de store industribedriften vil dette selvfølgelig ikke være nok. Men når markedet svikter er det lite vi kan gjøre med det. Regjeringen kan ikke gå til innkjøp av for eksempel bildeler eller andre eksportvarer fordi etterspørselen reduseres, sier Klungland.

Han trekker også fram at regjeringen gjennom Innovasjon Norge har utvidet bedrifters mulighet til å gjøre nyinvesteringer.

Gitmarks påstand om at det kun er offentlig sektor som stikker av med gevinsten, er Klungland heller ikke enig i.

— Fordi om penger brukes på å ruste opp offentlig sektor, betyr ikke det nødvendigvis flere ansettelser i kommune og stat. Det vil det være private aktører som skal gjennomføre vedlikeholdstiltakene.

Klungland vil også trekke fram de utvide premisjonsreglene som innebærer at bedrifter slipper unna med fem dagers lønn i stedet for ti dager som tidligere. I tillegg kan folk gå permittert i inntill 42 uker i stedet for 30 uker.