Israel sier landet vil forholde seg til den skjøre våpenstillstanden fra dag til dag og forbeholder seg retten til å besvare rakettangrep fra Gazastripen.

Hamas gir på sin side Israel en uke til å trekke seg ut av Gaza. Islamistgruppen, som har hatt makten i området siden sommeren 2007, krever også at Israel åpner grenseovergangene slik at mat, medisiner og nødvendige varer kan komme inn.

Israel iverksatte sin ensidige våpenhvile natt til søndag, men besvarte timer etter rakettangrep fra Gazastripen. Også senere samme dag ble det skutt raketter mot Sør-Israel.

Krigen krevde over 1.300 palestinske liv, blant dem 700 sivile, ifølge det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza. 13 israelere ble drept, blant dem tre sivile.

Israel gikk til krig for å stanse våpensmugling til Gaza og utradere Hamas’ evne til å skyte raketter mot Sør-Israel. De siste åtte årene har slike angrep kostet 18 israelere livet, ifølge Reuters.

Offensiven ble stanset etter at Israel og USA inngikk en avtale om å hindre våpensmugling til Hamas. Kontroll med Gazas grenser er et sentralt israelsk krav.

Gravde fram døde

I timene etter at Israel iverksatte sin våpenhvile, ble 95 drepte palestinere gravd fram fra ruinene etter 22 dager med krig. Samtidig bega mange palestinere seg ut på den tunge veien hjem.

– Jeg kom for å se etter hjemmet mitt. Men som du ser, er det ingenting igjen her, sier 54 år gamle Yahia Karin.

– Alt er totalt ødelagt, legger han til og ser på de støvete og utbrente restene av huset han bodde i.

Bygningen lå i bydelen Zeitun i Gaza by, hvor noen av de hardeste kampene raste.

– Jeg spør Olmert: Hvorfor ødela du hjemmet mitt? Jeg er ikke Hamas, jeg tilhører ikke noen fraksjon. Jeg er sivil, jeg vil ha fred, sier han til AFP.

Lettere tilgang

Våpenhvilen vil gjøre det lettere for Røde Kors å arbeide på Gazastripen, ifølge Ola Skuterud, delegasjonsleder for Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåneforbundet i området. Han håper det nå vil bli enklere å få uthvilte mannskaper og også nødhjelp og medisiner inn i Gaza.

– Krigshandlingene har gjort det vanskelig å distribuere dette utstyret. Dersom våpenhvilen holder, vil det naturligvis bli lettere, sier han til NTB.

Israel lover at våpenhvilen – om den holder – vil åpne for «enorme mengder humanitær hjelp» til Gaza.

Ber om tilbaketrekking

En rekke arabiske og vestlige ledere samlet seg til toppmøte i Egypt søndag for å støtte opp om våpenhvilen.

Både Storbritannia og Frankrike benyttet anledningen til å slutte seg til FNs krav om at Israel øyeblikkelig må trekke styrkene ut av Gazastripen, slik også Hamas krever.

– Det er ikke noe behov for å bli værende i Gaza, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Israel har foreløpig ikke ønsket å gi noen tidsplan for sin tilbaketrekking, men en talsmann for statsminister Ehud Olmert sier Israel ønsker å forlate området så raskt som mulig.

– Fredsstyrke

Ifølge øyenvitner trakk Israel seg tilbake fra flere viktige stillinger allerede søndag, men Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn tror ikke landet vil godta noen tidsfrist.

– Hamas’ våpenhvile kan tyde på at mer moderate krefter har intern kontroll og ønsker at gruppen skal være en politisk spiller i den diplomatiske prosessen om en ny sikkerhetsordning, sier han til NTB.

Palestinernes president Mahmoud Abbas mener en internasjonal fredsbevarende styrke må utplasseres på Gazastripen «for å beskytte det palestinske folket».