KRISTIANSAND: — «Falling in love with youuuu,» synges det høylytt og velartikulert ved en skinkepakkemaskin hos Spis Ringøen AS på Tinnheia i Kristiansand. Artisten heter Morten Johansen og betjener både maskin og sangtekster med stilfull verdighet.

— Må synge litt, vet du! opplyser han, til lystige tilrop fra arbeidskollegene.

God stemning

I det hele tatt virker stemningen å være god i Stålveien. 11 måneder etter at Ringøen AS gikk konkurs, er 70 fast ansatte og 10-15 sesongengasjerte i full sving med både julemat og ordinær produksjon.

Det med «ordinær» er imidlertid blitt forskjellig under nytt regime.

— Vi har en større, men mye mer spesialisert produksjonslinje. Nå konsentrerer vi oss om pålegg til storhusholdninger, røkt kjøttpølse og grillpølse til Sør-Norge. Alt i store serier, opplyser daglig leder Øyvind Løining.

Nye prosjekter

Han legger til at nye prosjekter er på gang, deriblant produksjon av kjøttprodukter til det avgiftsmessig spesielle markedet som utgjøres av Nato-styrker, deriblant i Afghanistan, internasjonale ferjeselskaper og oljeplattformer ute i havet.

— Vi skal produsere hos oss, deretter går det til transittgrossister for distribusjon, forklarer Løining.

Han virker såre tilfreds.

— Den vanskelige tiden er lagt bak oss. Hver og en har fått tilbake troen på seg selv og bedriften, stoltheten er her igjen. Vi har nesten ikke sykefravær og må jage folk hjem når arbeidstiden er slutt! forteller pølsemakermesteren som har vært i virksomheten siden 1975. Historie

Konkursen vil han ikke snakke om. Fædrelandsvennens arkiv forteller imidlertid at det var 90 ansatte da den inntraff, og at selskapet hadde hatt svak økonomi i en årrekke.

— Det var én times driftsstans. Siden har vi gått med sorte tall og ligger foran budsjett. Nå skal vi oppgradere anlegget ytterligere. Arbeidsplassene er sikrere enn på mange år, fremholder den daglige lederen.

Torstein Normann Koveland var hovedtillitsvalgt før konkursen og er det fremdeles.

— Det utrygge er borte, fastslår han fornøyd, mens han og kollega Kjetil Lund krydrer gigantiske roastbeefer, som skal skjæres, pakkes og deretter ende opp i kjøkkener hos restauranter eller sykehus.