13 personer ble skadd da den baskiske separatistorganisasjonen ETA utløste bombene på Spanias østkyst i går.Tilstanden er fortsatt kritisk for en 30 år gammel nederlandsk turist. En tysk student, som også ble hardt skadet i bombeaksjon, er nå utenfor fare.

Ifølge spansk politi er det høyst sannsynlig 23 år gamle Jon Joseba som sto bak bombeaksjonen. Han er sønn av den velkjente ETA-terroristen Domingo Troitino.

Joseba reserverte rom på begge hotellene og lot to bomber på 10 kilo, gjemt i kofferter, være igjen på hotellrommene, ifølge spansk politi.

Josebas far, som også er kjent som "Txomin", mistenkes å ha deltatt i det blodigste ETA-angrepet noensinne — bombeaksjonen mot et varemagasin i Barcelona i 1987, hvor 24 mennesker ble drept.

Dette handler om å forsøke å innføre det vi kan kalle den årlige kvoten av frykt i Spanias sommerferie. De forsøker det samme hver sommer, men de når aldri sine mål, sier Spanias statsminister, Jose Maria Aznar.

ETA advarte for to uker siden om at organisasjonen ville starte en ny bølge av terrorangrep mot Spanias viktige turistindustri. ETA har gjennomført over 100 aksjoner mot turistmål siden 1979. I fjor aksjonerte ETA mot en rekke turiststeder, blant annet i Torrevieja, Alicante, Marbella, Mijas og Fuengirola, alle steder som er godt kjente for norske solturister.