Tre spiddet i årets første okseløp i Pamplona

Fem personer ble skadd under årets første okseløp under San Fermin-festivalen i den spanske byen Pamplona. Tre av dem ble spiddet.

Alle fem er fraktet til sykehus. Tre av dem etter å ha blitt stanget av oksene, mens de to siste er innlagt med hjernerystelse, ifølge den spanske tv-kanalen RTVE.

Den mest alvorlig skadde er en 23 år gammel turist fra Kentucky i USA. Også en annen amerikaner samt en spanjol hadde et ublidt møte med oksehorn under det verdenskjente løpet.

Årets første av åtte okseløp varte i 2 minutter og 41 sekunder, ifølge lokale medier. Under løpet springer okser i flokk gjennom Pamplonas trange gater til byens tyrefekterstadion. Strekningen er totalt 840 meter.

Hvitkledde tilskuere med rødt halstørkle løper sammen med oksene, og dette vågestykket er blitt en attraksjon i seg selv for mange besøkende

Den kontroversielle ni dager lange San Fermin-festivalen, som løpet er en del av, åpnet lørdag. Festivalen har blitt arrangert siden 1591, og er en hyllest til Pamplonas skytsengel San Fermín.

Fredag demonstrerte flere tusen medlemmer i dyrevernsorganisasjonene Peta og Animal Naturalis foran rådhuset i Pamplona.

Okseløpet ble internasjonalt berømt i Ernest Hemingways roman «The Sun Also Rises» fra 1926, og hvert år deltar tusenvis av turister. Det er imidlertid ikke ufarlig å løpe med okser. Siden 1911 har 16 personer blitt drept i okseløpet, den siste i 2009.