OSLO: Aftenposten Aften-leser Nils Lie fikk seg en overraskelse da han gikk på ski fra Skansebakken til Heggelivann i Oslo søndag. Midt i løypa lå en 15 cm lang huggorm, melder Aftenposten.no.

–?Den lå i snøen og var tydeligvis på vei ut av vinterdvalen. Det har jeg aldri opplevd før, forteller Nils Lie. Skientusiast Eiolf Solvang hadde en lignende opplevelse på vei fra Movatn til Tømte før helgen.

Norges super-zoolog, Petter Bøckman, forteller at huggormen som regel begynner å lufte seg rundt snøløsningen.

–?I år kommer den nok tidligere enn vanlig på grunn av varmen, sier Bøckmann.

–?Huggormen lever på fettet sitt hele vinteren. Så selv om de er kaldblodig, hender det at de våger seg ut i snøen og over skisporet for å varme seg i solen og kanskje få seg noe å spise, forteller Bøckman.

–?Problemet for huggormen er at det er vanskelig å holde rede på når kaldt blir for kaldt. Temperaturen faller fort om kveldene. Da kan man komme over huggorm som har timet turen litt feil og blitt forferdelig treg og slapp. Det er jo litt kjelkete å bevege seg i snøen når man er kaldblodig.

–?Hvordan oppfører de seg nå? Er huggormene ekstra farlige og morgengretne etter vinterdvalen?

–?De er stort sett kalde og trege. Men hvis du prøver å løfte den opp, vil den forsvare seg. Blir den redd nok, bruker den all giften den har. Da gjelder det å ha tykke votter. Generelt bør du la huggormen være. Skal du løfte den – bruk en pinne eller lignende. I USA har de klapperslange, en adskillig større og giftigere huggorm en vår. Fordi den klaprer, blir nesten ingen bitt. Nær 100 prosent av dem som blir bitt, er menn i alderen 18–30 år som har drukket alkohol og skal tøffe seg.

–?Blir det ormeår i år?

–?Du får ikke de samme distinkte svingningene for huggorm som for enkelte gnagere. Vi snakker ikke mangedobling av bestanden. Men etter et gnagerår, slik vi hadde i fjor, må vi regne med at flere ormer har overlevd vinteren. Det er nok mer huggorm i år enn i fjor. Kanskje dobbelt så mye, anslår Bøckmann.