OSLO: Mattilsynet ønsker seg mer forpliktende regler for solkremer. Mange solkremer som selges i Norden, følger ikke EUs anbefalinger.

Kontroller av solkremer på det nordiske markedet avdekker stadig mangler i merking av solbeskyttelse og solbeskyttelsesnivå.

– Det finnes ikke noe forpliktende regelverk for dette, forteller Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynets seksjon for omsetning til forbruker. Europakommisjonen har kommet med anbefalinger om merking og beskyttelsesnivå mot skadelig UV-stråling, men de er ikke lovkraftige.

– Vi mener dette er viktige anbefalinger og ønsker oss mer forpliktende retningslinjer, sier Håland.

Stoppet i Norge

I en undersøkelse utført av det svenske Läkemedelsverket i 2012 ble hver femte solkrem tatt av markedet på grunn av feil merking. Flere av disse solkremene selges også i Norge. Av 28 solkremer som ble gransket, var det bare seks produkter som fulgte EU-anbefalingene fullt ut, skriver Uppsala Nya Tidning.

Solkremen Le Tan, som også er ute på det norske markedet, var et av produktene som fikk anmerkninger fra det svenske Läkemedelsverket. To produkter, Sports Gel SPF 30+ og Daily Face Sheer Tint SPF 30+, ble trukket fra det skandinaviske markedet som følge av undersøkelsen.

– Anmerkningene gjaldt først og fremst merkingen av solkremen, og for disse to produktene valgte vi heller å trekke dem fra markedet enn å ta kostnadene ved å merke dem om, forklarer Andreas Ewehag, produktsjef i Le Tan Scandinavia.

Et annet produkt, Kerstin Florians Sun Protection SPF 30, gikk til ytterligere testing og ble godkjent.

Ny analyse etter sommeren

Mattilsynet gjør med jevne mellomrom analyser av de mest populære solkremene på det norske markedet. Den siste analysen ble gjort i 2009, og viste at kun halvparten av solkremene fulgte EU-anbefalingene.

– Vi ønsker selvfølgelig at alle produktene skal følge anbefalingene. Det er blitt bedre de siste årene, og det er mye oppmerksomhet rundt dette i bransjen, sier Håland.

Mattilsynet kommer med en ny analyse av solkremer i Norge etter sommeren.

– Bruk nok krem

I tillegg til at solkremene følger EU-anbefalingene, er det viktig at forbrukeren bruker solkremen riktig, påpeker Håland. Mange bruker for lite krem, og da får de ikke den beskyttelsen faktoren angir.

– Riktig mengde er omtrent en håndfull til hele kroppen. Dessuten må man smøre seg jevnlig, sier hun

Må oppbevares riktig

For at solkremen skal ha full effekt, bør den ikke være for gammel. Solkrem skal ifølge EU-anbefalingene være merket med holdbarhetsdato, og dersom kremen har blitt oppbevart riktig, kan den brukes til den er gått ut på dato. Solkrem bør oppbevares mørkt og kjølig.

Dersom solkremen har vært utsatt for mye sol og varme soldager, eller har gått ut på dato, bør den byttes. Da kan effekten være redusert, ifølge apotekkjeden Vitus Apotek.