Ekspertmøtet varer i to dager. Et av temaene som skal drøftes er muligheten for masseslakt av fjærkre hvis de skulle bli smittet av viruset. I Italia er det så langt bekreftet at viruset har tatt livet av åtte svaner. 80.000 kyllinger er beslaglagt i Calabria og på Sicilia fordi oppdretterne ikke respekterte myndighetenes sikkerhetspålegg, ifølge nettutgaven til La Repubblica.Så langt dreier alle tilfellene i EU seg om villsvaner, ikke oppdrettsfugl. Tirsdag nådde fugleinfluensaen Østerrike og Tyskland, men det er ikke endelig bekreftet at det er H5N1-varianten av viruset. Viruset ble sist funnet i to døde svaner på den nordtyske øyen Rügen. De tilhører ifølge eksperter den dansk-tyske svanebestanden.

— Det er meget alvorlig at sykdommen er blitt oppdaget på Rügen. Man kan ikke snakke om en dansk eller en tysk bestand av svaner. Det er snakk om en felles bestand. Når været blir mildere, vil overvintrede svaner bevege seg fra Rügen til sørlige danske kyster, mens svaner som har overvintret i Danmark, vil bevege seg til Rügen, sier ornitologen Pelle Andersen-Harild til Ekstra Bladet.

— Fugleinfluensaen har kommet faretruende tett på. Nå er det en alvorlig oppgave å sørge for at ville fugler ikke kommer i berøring med fjærkreoppdrettet. Vi tror ikke at det er veldig sannsynlig at sykdommen smitter fra trekkfugler, men tror mer på at handel med fjærkre og transport er en viktig faktor, Men vi kan heller ikke avvise at trekkfugler spiller en rolle, sier en annen ornitolog, Hans Meltofte, til avisen.

Tysklands forbruksminister Horst Seehofer sa tirsdag kveld at tyske eksperter hadde funnet sikre tegn på at Rügen-svanene døde av H5N1-viruset. Nyheten førte til at det ble slått alarm i hele Skandinavia. (©NTB)