OVER: Den libyske presidentens sønn Saif al-Islam spådde onsdag at krigen ville være over innen to døgn. Foto: Euronews via Reuters

Tripoli: Internasjonalt diplomati har ikke greid å få slutt på konflikten i Libya, som kan ende med full seier for Muammar Gaddafi.

Den libyske presidentens sønn Saif al-Islam spådde onsdag at krigen ville være over innen to døgn. Samtidig vokste frykten blant innbyggerne i Benghazi, som ligger ved middelhavskysten 650 kilometer øst for hovedstaden Tripoli.

– Den militære operasjonen går mot slutten, og om 48 timer vil det hele være over. Våre styrker har nå nesten nådd fram til Benghazi, sa Saif al-Islam i et intervju med fjernsynskanalen Euronews.

Blodbad?

Sivilbefolkningen i Benghazi forbereder seg på det aller verste, og enkelte spår et blodbad når regjeringsstyrkene inntar byen. Andre sa imidlertid onsdag at de fortsatt har tro på at opprørerne vil beseire Gaddafis styrker.

– Gaddafi kan ikke erobre Benghazi på bakken, fordi opprørerne har så sterk kontroll. Han kan bare angripe byen fra lufta, sa en mann i byen som bare oppga navnet Fathi til nyhetsbyrået DPA.

Det statlige libyske fjernsynet sendte onsdag ut en oppfordring til alle soldater øst i landet som er lojale mot Gaddafi, om å slutte seg til offensiven mot Benghazi.

– Alle væpnede styrker i øst som ikke har gått over til forræderne, må bli med på framrykkingen, het det her.

Misrata

Regjeringshæren angrep onsdag også Misrata, en by 20 mil øst for Tripoli som har stått under opprørernes kontroll siden 27. februar. Minst fem mennesker skal ha mistet livet i kampene om Misrata, der Gaddafis styrker satte inn stridsvogner og artilleri.

Gaddafi-regimet har gitt flere tusen innvandrere som oppholdt seg på Tripolis flyplass, ordre om å forlate landet. De har fått ordre om å komme seg over grensene på egen hånd, og Kirkens Nødhjelp frykter dette er et tegn at Gaddafi vil kaste alle innvandrere ut av Libya.

– På den måten vil han kunne forkynne overfor verdenssamfunnet at det ikke eksisterer noe behov for humanitær hjelp inne i Libya. Hvis alle innvandrerne kastes ut, svekker det håpet om at Gaddafi vil åpne grensene for hjelp, skriver hjelpeorganisasjonen i en pressemelding.

Raser

Verdenssamfunnet har ikke greid å stanse Gaddafi-regimets nådeløse kamp mot opprørerne, for eksempel ved å innføre en flyforbudssone over Libya. Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner raser mot nølingen med å handle.

– Selv om vi hadde vært i stand til å ta avgjørelsen i dag, så ville det vært for sent. Vi har visst i tre uker at sivilsamfunnet i Libya, de stakkars menneskene der, er i ferd med å dø. Og vi gjør ingenting, sier Kouchner i et intervju med World Radio Switzerland.

Italias utenriksminister Franco Frattini advarte på sin side mot militær intervensjon i Libya. Frattini mente at Kina kan komme til å utnytte vestens Gaddafi-fiendtlige holdning og skaffe seg økt økonomisk innflytelse og fortjeneste i det oljerike landet.