Det hersket betydelig forvirring rundt ledelsen av militæroperasjonen torsdag kveld.

Først gikk Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu ut og sa det var enighet om at NATO skulle overta hele ansvaret. Men dette ble delvis avkreftet litt senere av alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– På det nåværende tidspunkt vil det fortsatt være en koalisjonsoperasjon og en NATO-operasjon, forklarte han.

NATO vil overta ansvaret for å håndheve flyforbudssonen i løpet av noen dager, bekreftet generalsekretæren overfor TV-stasjonen CNN. Men han la til at det ikke var enighet om å la alliansen angripe libyske bakkestyrker for å hindre dem i å angripe sivile. Ansvaret for denne typen operasjoner vil i stedet kunne bli overlatt til «koalisjonen».

Fogh Rasmussen understreket torsdag kveld at diskusjonene rundt dette spørsmålet fortsatte.

Strittet imot

Både Frankrike og Tyrkia har vært skeptiske til å la NATO overta kommandoen, som USA så langt har hatt. Under de siste rundene med diskusjonene skal det særlig ha vært Tyrkia som strittet imot, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkias regjering har reagert på at de ikke ble invitert på toppmøtet om Libya i Frankrike lørdag, der en rekke land ga grønt lys til operasjonen.

Statsminister Tayyip Erdogan uttrykte så sent som torsdag tvil om militæraksjonens motiver og sa at enkelte som forsøkte å handle utenfor NATO, hadde blikket rettet mot Libyas olje.

Norske F-16-fly var på sine første tokt torsdag, opplyser Forsvarsstaben. Forsvaret er svært sparsomt med detaljer rundt oppdraget, men opplyser at det ikke ble brukt våpen.

Kamper i Misrata

Selv om de allierte styrkene i flere dager har bombet mål i Libya, har det ikke satt Muammar Gaddafis styrker ut av spill. Innbyggerne i byen Misrata befinner seg midt i kampsonen.

– Gaddafis styrker omringer byen og kontrollerer hovedgata og flere sidegater, sa en talsmann for opprørerne til AFP torsdag.

Vestlige flyangrep har rammet regjeringsstyrker utenfor byen, men ikke stridsvognene som har rykket inn i byen. Nå er det også utplassert skarpskyttere på takene. Både byens sykehus og bolighus skal være truffet.

– Mange lik har ligget i gatene i flere dager nå. Vi når ikke fram til dem på grunn av skarpskyttere, sier talsmannen, som opplyser at to personer ble drept i byen torsdag, mens sju mistet livet dagen før.

En talsmann for opprørerne i byen sa senere torsdag at 30 skarpskyttere fra Gaddafis styrker var drept, og at opprørerne hadde fordrevet Gaddafis styrker fra havna. Libyas regjering hevdet på sin side at den hadde full kontroll i byen.

Fanget i havna

En innbygger forteller til Reuters at 6.000 gjestearbeidere og familiemedlemmer fra Egypt og andre afrikanske land er fanget i byens havn, hvor to libyske marinefartøy har lagt til.

– De har ikke angrepet ennå, men hvis de gjør det, vil tusenvis av gjestearbeidere bli de første ofrene, sier kilden ved navn Abdelbasset.

Skipene skal ha kommet med våpen og andre forsyninger til soldatene. Årsaken til at de bruker sjøveien, er faren for å bli rammet av flyangrep hvis de forsøker å frakte utstyr over land.

Ett av Gaddafis militærfly skal ha landet i byen torsdag, men skal ha blitt ødelagt kort tid etter at det landet i et angrep fra et fransk jagerfly.

Spent i øst

Øst i landet blir det også meldt om kamper. I byen Ajdabiya, 15 mil sør for opprørsbastionen Benghazi, forsøker opprørere å ta tilbake byen fra regjeringsstyrker. Torsdag nærmet de seg byen østfra, men både i nord og i vest er det fortsatt stridsvognene til Gaddafi som vokter over byen.

I Benghazi er det rolig, men innbyggerne frykter at det finnes væpnede Gaddafi-tilhengere blant dem. Derfor er både banker og butikker stengt, og mange innbyggere holder seg hjemme. Ifølge Reuters så mye av byen ut som en spøkelsesby torsdag. (©NTB