Torsdag ble den siktede mannen varetektsfengslet i ytterligere tolv uker, i tråd med det politiet ba om. Dermed er fengslingsperioden forlenget fram til 20. januar.

Det er «meget sterk sannsynlighet for at siktede har begått drapet han er siktet for», skriver dommer Gunn Elin Lode i Sør-Rogaland tingrett i fengslingskjennelsen.

Mannen nekter straffskyld og begjærte seg løslatt torsdag. Han var ikke selv til stede i retten. Kjennelsen vil bli anket, sier en av hans forsvarere, advokat Stian Bråstein, til NTB.

– Vi har ennå ikke fått gått gjennom kjennelsen sammen med vår klient, men vi vil gjøre dette så fort det lar seg gjøre. Vi vil komme tilbake med ytterligere begrunnelse for anken, sier Bråstein.

Nye undersøkelser styrker mistanken

Påtalemyndigheten mener bevisene mot 51-åringen er styrket etter nye DNA-undersøkelser i den 26 år gamle saken.

Politiets nye funn skal være en mutasjon på Y-profilen i den siktedes DNA som ikke andre mannlige familiemedlemmer til siktede har. Dette utelukker dem fra å være den som etterlot seg en blodflekk på strømpebuksen til Birgitte Tengs. Funnet gjør det svært lite sannsynlig at andre personer kan ha samme DNA-avtrykk.

DNA-funnet kommer fra en blodflekk på Tengs' strømpebukse. Tingretten peker på at det er svært sannsynlig at DNA-sporene er avsatt av den som drepte 17-åringen.

Sår tvil om DNA-sporet

I torsdagens fengslingsmøtet forsøkte mannens forsvarer Stian Kristensen å så tvil om DNA-sporet. Han mener at det kan ha blitt overført via en politimann på åstedet, skriver Dagbladet.

Den siktede mannen ble nemlig avhørt av en politimann i en helt annen sak flere uker før Birgitte Tengs ble drept. Den samme politimannen var blant de første som ankom stedet der Tengs ble funnet drept.

– Han snudde Birgitte og foretok kroppsmålinger, og han oppholdt seg på åstedet, sa Kristensen i retten.

Forsvareren mente at man dermed ikke kan utelukke at DNA-funnet som peker på den siktede 51-åringen, ble overført via politimannen. Det var retten delvis enig i – men:

– Retten legger til grunn at kontaminering generelt ikke helt kan utelukkes. Slik saken er opplyst nå, anser retten den påberopte smittemåten svært lite sannsynlig, heter det i kjennelsen.

Kan bli rettssak før sommeren

Som tidligere peker retten igjen på at siktede befant seg i området den aktuelle kvelden, og at han er uten alibi i hele tidsrommet. Dette, i tillegg til mannens straffehistorikk med seksualisert atferd og vold mot kvinner i årene både før og etter drapet, styrker mistanken mot 51-åringen, ifølge tingretten.

– Bevisbildet er tydeligvis styrket, og foreldrene håper dette betyr at saken vil få en løsning, selv om det ikke er noen dom ennå, skriver advokat John Christian Elden, som er Tengs-foreldrenes bistandsadvokat, i en tekstmelding til NTB.

Påtalemyndigheten har opplyst at saken kan komme opp i retten høsten 2022, men at det også kan skje noe tidligere.

– Saken har allerede vært under etterforskning i lengre tid, og med de gjenværende skritt som det opplyses om, antar retten at hovedforhandlingen kan avholdes i løpet av første halvdel av 2022, skriver tingrettsdommer Lode i torsdagens kjennelse.