I Philadelphia i Pennsylvania holdt Clinton sitt største valgkampmøte til nå. Rundt 40.000 tilhørere møtte opp i den kjølige høstluften for å høre på henne. Rockestjernene Bruce Springsteen og Jon Bon Jovi varmet opp for tre av USAs største politiske stjerner: Bill Clinton og Michelle og Barack Obama

– I morgen møter vi er en prøvelse for vår tid. Ingen av oss vil våkne og tenke at vi kunne gjort mer, sa kandidaten selv da hun overtok stafettpinnen fra presidenten.

Trump fløy mandag mellom Florida, North Carolina, Pennsylvania og New Hampshire. Dagen før sto det seks møter på republikanerens agenda.

Rundt 3.000 Trump-tilhengere ventet i tre timer, til over midnatt, på at kandidaten skulle tale i Leesburg i Virginia søndag kveld og natt til mandag. Da kandidaten til slutt dukket opp ble stemningen høy blant tilhengeren. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Foto: CARLO ALLEGRI / X90181

Ved midnatt rundet Clinton av valgkampen i North Carolina, mens Trump talte til sine tilhengere i Grand Rapids i Michigan.

På kryss og tvers av landet

De siste to ukene har vært kaotiske og hektiske for de to kandidatene. For Clinton ble de preget av at FBI vekket epostsaken til live, for så å opplyse at de ikke hadde endret sin konklusjon om at hun ikke burde straffeforfølges.

– Jeg beklager virkelig den sinte tonen i denne valgkampen, sa Clinton mandag, og oppfordret alle sine tilhengere til å strømme til valglokalene.

Trump har fulgt manus og har klart å holde seg bedre til budskapet i valgkampens siste dager. Det har vært lengre mellom sjokkuttalelsene som var symptomatiske tidligere i valgkampen.

– Årene med svik vil ta slutt, og de vil ta slutt raskt. De er over den dagen vi inntar presidentkontoret, og det vil skje veldig, veldig snart, sa Trump på oppløpssiden.

Svært ulik tone

Rundt 40.000 hadde møtt opp til Clintons valgmøte foran Independence Hall i Philadelphia mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Foto: MARK MAKELA / X02566

Selv om republikanerens framtoning har vært merkbart annerledes, har stemningen på valgmøtene fortsatt vært aggressiv og lokalene stappfulle av ivrige tilhengere.

I Leesburg i Virginia søndag fortsatt han med å gjenta hovedbudskapet sitt: USA er kjørt i grøfta, «vi gjør det så dårlig» og «bare jeg kan fikse det».

– Dette er et manipulert system. Clinton er skyldig. Hun vet det. FBI vet det. Nå er det opp til det amerikanske folket å la henne stå til rette ved valgurnene, sa Trump.

Tilhengerne buet høylytt da justisdepartementet og FBI ble nevnt. På et valgmøte i Hershey i Pennsylvania noen dager i forkant ble samme etat møtt med jubel. Men tilropene om «sperr henne inne, sperr henne inne!» var de samme.

Clinton med mer positivt budskap

Hillary Clinton fikk drahjelp av president Barack Obama i Philadelphia i vippestaten Pennsylvania mandag kveld. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Foto: CARLOS BARRIA / X90035

På Clintons valgmøter var stemningen lysere, selv om deltakerne og talerne ikke skjuler at de misliker Trump sterkt. På det enorme møte i Philadelphia sa Clinton at hun vil bygge på arven etter Obama og at hun tror på en lys framtid for landet.

– Hva vil vi stemme for, ikke bare mot? spurte hun publikum.

Mange tusen slapp ikke inn og sto timevis forgjeves i kø til samlingen utenfor Independence Hall, uavhengighetserklæringens fødested.

På valgdagen leder Clinton over Trump med 3 prosentpoeng på RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger.

Hun er også favoritt i samtlige av de mest toneangivende prognosene. (©NTB)