VILLAJOYOSA: Fredag kveld åpnet Sofie Hexeberg sammen med tre partnere mathotellet El Mercat i fiskerlandsbyen Villajoyosa på den spanske østkysten. Hexeberg er kjent som lege, kostholdsekspert og lavkarbodronning i Norge skal nå lære nordmenn og internasjonale gjester om mat og helse.

— Spanjolene er genuint opptatt av mat og har fantastisk tilgang på råvarer. De går på markedet og leter etter godsakene. Og de bruker siestaen midt på dagen til å lage og spise god mat. I Norge spiser vi stadig mer ferdigmat. Frossenpizza-generasjonen kan omtrent ikke lage mat selv. Vi skal lære dem hvordan, sier Hexeberg i en pressemelding.

Matkurs

Sammen med ektemannen Erik Hexeberg, Nils Erik Egeberg og sørlendingen Ingunn M. Kvivik åpnet Sofie Hexeberg mathotellet. Mens kjøkkensjef Nils Erik Egeberg skal holde matlagingskurs, skal ekteparet Hexeberg oppholde seg deler av året i Spania for å holde livsstilskurs.

— Vi har holdt flere kurs i området de siste årene, men uten å finne et egnet sted å være. Nå leier vi et hotell som gir oss muligheten til å ta i mot små og store grupper som vil lære mer om mat og helse, forteller Hexeberg.

Fantastiske råvarer

Hexeberg påpeker at Spania har en helt annen matkultur enn Norge med en fantastisk tilgang på råvarer, og viser til Villajoyosa som har 35.000 innbyggere, men likevel 15 slaktere, 12 fiskebutikker, 17 grønnsaksforhandlere og 3 sjokoladefabrikker.

— El Mercat betyr markedet på valenciano, altså den spanske dialekten de snakker her i området. Hotellet ligger like ved byens matmarked, som bugner av solmodne råvarer. Vi skal lære folk å lage sunn og god mat fra grunnen av, sier Hexeberg.