– Pågangen har vært stor gjennom helgen, sier Hareide til NTB. Han bekrefter at han i helgen har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg (H), men vil ikke si noe mer om innholdet i samtalene.

Klokken 12 vil KrF-lederen holde en åpen innledning for partiets landsstyre som samles på Stortinget. Deretter vil møtet bli lukket for pressen. Men allerede rett før klokken 9.15 møtte han sine to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad for å diskutere spørsmålet som kan felle regjeringen.

– Dette er helt klart en vanskelig sak for oss, sa Bollestad på vei inn til møtet.

Strømmer på

Presset på partiets åtte stortingsrepresentanter er formidabelt. Selv om tilliten er tynnslitt til Listhaug, er det langt færre i partiet som virkelig ønsker en regjeringskrise.

– Det strømmer på med eposter og henvendelser i alle kanaler, men langt ifra alle kommer fra partimedlemmer, sier KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB. Han sier kravene stilles i begge retninger.

Veteraner rådgir

En god illustrasjon på krysspresset som Hareide og resten av stortingsgruppa nå befinner seg i, er helgens uttalelser fra to av partiets veteraner. Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland slo overfor VG fast at hun ikke misunner Hareide den situasjonen han er i nå.

– Men jeg tenker at KrF må ha is i magen og gjøre det de mener er rett. Man skal ikke bare være strategisk. Regjeringen har selv et ansvar, sa hun.

Fra tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen kom det signaler som tolkes i en litt annen retning:

– Dersom KrF velger å stemme for mistillitsforslaget fra Rødt, må det være fordi man nå ønsker et sideskifte i politikken. I tilfelle et historisk sideskifte, skrev han på Facebook.

Begge to er personer som Hareide lytter til og har respekt for.

På pinebenken til tirsdag?

Samtlige opposisjonspartier med unntak av KrF har sagt at de vil stemme for mistillitsforslaget fra Rødt mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) når det kommer til behandling tirsdag.

KrF er på vippen, og det er partiets stortingsgruppe som i realiteten avgjør saken.

– Rådet fra landsstyret til stortingsgruppa vil veie tungt, sier kommunikasjonssjef Mona Høvset.

Samtidig kan rådet være så sprikende eller så åpent formulert at KrFs endelige svar på statsminister Erna Solbergs ventede kabinettsspørsmål, først vil komme under debatten.