– Dette er utrolig tatt i betraktning landskapet og geografien her, sa Ooklas toppsjef Doug Suttles da han la fram resultatene på et Telenor-arrangement i Oslo tirsdag.

Selskapet Ookla har utviklet teknologi som tester den virkelige kapasiteten i et mobilnett. Det foretas ti millioner tester hver dag. Tallene som kommer ut av testene, kan brukes til å sammenligne hastigheten i ulike mobilnettverk.

Telenor Norges gjennomsnittlige nedlastingshastighet er målt til 72,05 Mbps. Det var raskest av samtlige nettverk, med T-Mobile fra Nederland med en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 70,05 på andreplass.

– Inspirasjon

Målingene er utført i andre kvartal i år, og det ble gjennomført rundt 120.000 slike fartsmålinger i Norge i denne perioden. Det er mobilkunder selv som har testet farten, under de faktiske forholdene de bruker mobilen i.

Ifølge Telenor gjør denne framgangsmåten at testene er pålitelige og ekstra verdifulle. Snittfarten fra alle disse målingene ble deretter sammenlignet med tallene fra andre operatører over hele verden.

Telenor Norge-sjef Berit Svendsen sier utmerkelsen er en stor inspirasjon

– Når vi tenker på at norske mobilbrukere bor i et langstrakt land med utfordrende topografi, blir vi ekstra stolte, sier hun.

Bygger ut 5G

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) var til stede på kåringen og gratulerte det norske selskapet med topplasseringen. Statsråden slo fast at norske mobilkunder krever at mobilnettet er raskt, pålitelig og sikkert.

– Jeg er virkelig fornøyd med at vi slår svenskene, men det er også bra at Sverige, Danmark og Finland ligger høyt. Det gjør det enklere å gjøre forretninger med hverandre, sa Solvik-Olsen.

Telenor jobber nå med å bygge ut 5G-nettet. To 5G-pilotprosjekter vil bli testet ut i år og neste år, før det nye nettet blir lansert i 2020. Fremtidige mobilnettverk vil bli en kombinasjon av 4G og 5G for å imøtekomme økt etterspørsel, ifølge selskapet.

<p style=""></p>