KABUL: Minst seks representanter i den afghanske nasjonalforsamlingen ble drept i angrepet, blant dem tidligere handelsminister Sayed Mustafa Kazimi.

Kazimi ble regnet som en mektig leder i den såkalte Nordalliansen som grep makten da Taliban ble styrtet, og han var også leder i finanskomiteen i nasjonalforsamlingen.

Sivile ofre

Tallene på drepte varierer noe, men ifølge sykehuskilder i Baghlan ble minst 90 mennesker drept og 50 såret i aksjonen.

— Likene av 90 mennesker er hittil ankommet sykehuset, og 50 mennesker er såret, opplyser doktor Khalilullah.

Talsmann for helsemyndighetene i Kabul oppga tallet på drepte til rundt hundre, mens andre talsmenn snakket om minst 64. Mange sivile ble også ofre, sammen med livvakter og politifolk som voktet politikerne, forteller øyenvitner.

Sukkerfabrikk

Selvmordsaksjonisten slo til da politikerdelegasjonen besøkte en sukkerfabrikk nær landsbyen Pul-i-Khumri.

Talsmenn for president Hamid Karzai bekreftet at minst seks folkevalgte ble drept under selvmordsaksjonen.

— Flere mennesker, blant dem sivile, barn og minst seks representanter i nasjonalforsamlingen, ble drept, sier talsmannen Homayun Hamidzada.

— Presidenten fordømmer på det sterkeste dette angrepet. Fiender av det afghanske folk står bak, sier Hamidzada.

Ingen soldater

Det er ikke meldt om utenlandske statsborgere blant ofrene for tirsdagens selvmordsaksjon, og det er heller ingenting som tyder på at det oppholder seg norske soldater i området, får NTB opplyst ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger.

Norge har en utrykningsstyrke på rundt 235 soldater og en logistikkavdeling på rundt 40 personer stasjonert i Mazar-i-Sharif i naboprovinsen Balkh, men er for tiden midt oppe i en NATO-offensiv i Badghis-provinsen lenger sørvest.