— Skoleresultatene har falt, og det har blitt større forskjeller mellom barn av alenemødre og barn av gifte mødre, sier Katrine Holm Reiso ved Institutt for samfunnsøkonomi og Center for Empirical Labor Economics til Forskning.no.

I sin doktorgradsavhandling skriver hun at gjennomsnittskarakteren for 16-åringer med alenemødre falt 7 prosentpoeng etter reformen.

På slutten av 1990-tallet ble det satt en grense for å motta overgangsstønad på tre år. Dette førte til at noen alenemødre begynte å jobbe mer. Denne gruppen har fått bedre økonomi, men også mindre tid med de små barna. Andre fikk imidlertid ikke jobb, og gikk over til å motta andre stønader. Denne gruppen fikk dårligere økonomi etter reformen.

— Det er ikke alle som klarer å finne seg jobb, og det er derfor de går inn i andre trygdeytelser. Først og fremst finner jeg økt opptak av sosialhjelp. Men også uføretrygd, rehabilitering og yrkesrettet attføring. Dette er stønader du går på før duender i jobb eller på uføretrygd, sier Reiso. (©NTB)