Ny IS-halshogging vekker avsky

Washington (NTB-AFP-Reuters): For tredje gang halshogger Den islamske stat (IS) et vestlig gissel for åpen scene på video. Henrettelsen vekker avsky i hele verden.

Publisert:

Stillbilde fra videoen som viser halshoggingen av det britiske gisselet David Haines.

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

En video som ble lagt ut sent lørdag kveld, viser angivelig at den 44 år gamle David Haines, en hjelpearbeider som ble tatt som gissel i Syria i fjor, blir henrettet ved halshogging av en svartkledd og maskert mann.

Ifølge bøddelen er henrettelsen av Haines en konsekvens av at Storbritannia har vedtatt å sende våpen til kurdernes peshmerga-hær som sammen med irakiske regjeringsstyrker kjemper mot IS i Nord-Irak.

– Denne britiske mannen betaler prisen for dine løfter, Cameron, om å væpne peshmergaen i kampen mot Den islamske stat, sier mannen henvendt til statsminister David Cameron, ifølge Al Jazeera.

Britisk bøddel

Mannen snakker med britisk aksent og kan være den samme som gjennomførte drapet på to amerikanske journalister de siste ukene. Britisk etterretning mener han er britisk og fra London-området, selv om de ennå ikke har fastslått hvem han er.

Statsminister Cameron kaller halshoggingen av Haines ren ondskap og lover å få tak i bødlene, uansett hvor lang tid det måtte ta.

«Dette er et foraktelig og grusomt drap på en uskyldig hjelpearbeider. Det er ren ondskap. Min sympati går til David Haines' familie som har vist stort mot og styrke gjennom en vanskelig tid», sa Cameron i en uttalelse sendt ut av Downing Street.

Han gjorde det klart at «vi vil gjøre alt som står i vår makt for å forfølge og pågripe drapsmennene og sikre at de stilles for retten, uansett hvor lang tid det tar».

Også USAs president Barack Obama fordømte halshoggingen og lovte å stå skulder ved skulder med Storbritannia i jakten på gjerningsmennene og offensiven mot IS.

Utpekt tidligere

Haines er den tredje utlendingen IS henretter for åpen scene på video de siste ukene.

I videoen IS la ut i august der den amerikanske journalisten Steven Sotloff fikk strupen skåret over, ble Haines navngitt som den neste som ville bli drept om kravene til IS ikke ble innfridd.

Den første som fikk en slik sjokkerende død av IS, var James Foley, også amerikansk.

Akkurat som de andre gislene kneler Haines, kledd i oransje fangedrakt, mens bøddelen står ved siden av med kniv i hånden i et ørkenlandskap, trolig i nærheten av Raqqa i Syria.

Med rolig stemme forteller Haines hvem han er og at han betaler prisen for Camerons politikk. Den lille talen er åpenbart regissert av gisseltakerne.

Amerikansk etterretning har fastslått at de to første videoene var ekte, og at de to faktisk ble drept for åpent kamera. Britiske myndigheter sier at videoen av Haines eksisterer, men fastslår ennå ikke at den også er autentisk.

Nytt offer utpekt

I videoen med halshoggingen av Haines blir enda et gissel utpekt som neste offer, nemlig den britiske statsborgeren Alan Henning.

Så sent som lørdag ba familien til Haines gruppa som hadde tatt ham som gissel, om å ta kontakt.

Familien hadde inntil da bedt om at navnet hans ikke skulle publiseres i mediene for ikke å sette hans liv i ytterligere fare, og det ble først kjent for allmennheten at han var tatt som gissel da han ble vist på Sotloff-videoen.

Haines, som er fra Perth i Skottland, ble kidnappet i mars i fjor mens han arbeidet for den franske organisasjonen ACTED. Han har en tenåringsdatter i Skottland og en fire år gammel datter i Kroatia.

Etter en karriere som soldat arbeidet Haines i flere år med humanitær hjelp på Balkan, i Libya og i Sør-Sudan. Han var kommet til Syria bare tre dager før han ble bortført.(©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.