GARDERMOEN: Det omstridte forslaget fra programkomiteen gikk ut på å endre abortloven slik at avvik eller misdannelser ved fosteret ikke skal være et selvstendig abortkriterium etter 12. uke. Kamp mot sorteringssamfunnet ble anført som grunn.

Men under en engasjert debatt viste det seg raskt at programkomiteen var i utakt med landsmøtet. Særlig slo de kvinnelige delegatene, anført av kvinnenettverkets leder Julie Brodtkorb, ring om dagens abortlov.

I tur og orden gikk kvinner fra hele landet, og mange menn, opp på talerstolen og oppfordret landsmøtet til å stemme imot forslaget. De avviste nestleder Høies forsikringer om at en endring ikke vil føre til noen endring i praksis.

Hvorfor endre?

– Hva er da poenget med å endre? Det er klart at dette betyr en innstramming og en svekkelse av kvinners rett til selv å bestemme, også ut over uke 12, sa Brodtkorb.

Veteranen Astrid Nøklebye Heiberg sa at tanken kanskje var god, men at forslaget fra programkomiteen var så sørgelig feil.

– Vi går oss vill med dette forslaget. Dette er et håpløst signal å sende, sa Nøkleby Heiberg.

Bergensordfører Trude Drevland holdt ett av de mest engasjerte innleggene og advarte om at hun kom til å beklage overfor velgerne, dersom forslaget om lovendring skulle bli vedtatt.

– Dette er en lov som virker. Vi må ikke tukle med den. Stem imot!, hamret Drevland.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen unnskyldte seg overfor landsmøtet for at han litt ubetenksomt hadde blitt en del av den enstemmige innstillingen fra programkomiteen.

Feil

– Jeg glemte å spørre hvorfor man skal endre, hvis det ikke blir noen endring i praksis, slik Høie hevder. Det er klart en lovendring får følger. Jeg gjorde en feilbedømming, men jeg oppfordrer landsmøtet til å stemme imot, innrømmet Gundersen.

Byråd Kristin Vinje i Oslo advarte mot en lovendring som ville tvinge kvinner til å sykeliggjøre seg for å få godkjennelse av en nemnd etter 12. uke.

Høie forsvarte seg med at han bare foreslo å videreføre det som har vært Høyres standpunkt siden 2001. Han mente at sykdomsbegrepet har endret seg mye, og at forslaget er en logisk oppdatering av en gammel lov.

Høyres landsmøte sa lørdag også nei til eggdonasjon og nei til surrogati i Norge.