Grande overrasket partifellene onsdag ved å si at hun går av som Venstre-leder og kunnskapsminister og heller ikke ønsker gjenvalg til Stortinget i 2021.

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Grande til VG , som kom med nyheten om avgangen.

Mange i Venstre har ønsket at Grande skulle byttes ut som partileder, men partiet har vært splittet når det gjelder hvem som burde etterfølge henne. Nå bekrefter valgkomiteen overfor NTB at den tar opp arbeidet på nytt.

Verken Raja eller Rotevatn – som ble innstilt som nestledere sist uke – eller dagens første nestleder Elvestuen ville onsdag si om de ønsker seg ledervervet. Det er heller ingen av dem som har utelukket å ta på seg oppgaver i ledelsen.

Raja: Trist

Raja sier det er trist at Grande ikke fikk en mer verdig avgang, og anmoder nå partifellene om å roe seg ned.

– Flere må gå i seg selv om hvordan de har opptrådt de siste ukene. Vi har alle et forbedringspotensial. Jeg tror vi må strekke oss dypt og hente det forbedringspotensialet som vi har, sier kulturministeren.

Rotevatn vil heller ikke si noe om eventuelle egne lederambisjoner, men understreker at Venstre må finne sammen. De siste månedene har vært krevende for partiet, konstaterer han.

– Dagen i dag er ikke en dag for å lansere lederkandidatur, sier klima- og miljøministeren.

Planla å sitte i ett år til

Grande informerte tidlig statsminister Erna Solberg (H) om sine tanker, men har ellers i stor grad holdt prosessen for seg selv. Onsdag ble stortingsgruppa og valgkomiteen informert.

– Jeg gjorde et forsøk på å samle Sveinung og Abid slik at vi kunne jobbe sammen som ett team. Da kunne jeg eventuelt sitte som partileder i ett år, selv om jeg ble valgt for to år – og få til den overgangen litt mer smidig enn det ligger an til nå, sier hun til VG.

Beslutningen om å trekke seg tok Grande bare et par dager etter at valgkomiteen enstemmig innstilte på at hun skulle fortsette som partileder med de to utfordrerne som nestledere. Kritikken avtok ikke, innstillingen vakte liten begeistring i fylkeslagene og det kom nye avsløringer i mediene om detaljer i prosessen.

– Var villig til å gå

Grande er tydelig på at det ikke var slik hun ønsket å forlate posten, men hun så ikke lenger noen annen utvei.

Det vakte mye oppstuss at Elvestuen på nyåret måtte gå som klima- og miljøminister for å gjøre plass i regjeringen til Grandes to fremste utfordrere, Raja og Rotevatn.

Ikke minst kom det uvanlig hard kritikk fra Elvestuen selv, som gikk åpent ut med anklager om at Grande først og fremst lyttet til seg selv for å sikre sin egen posisjon. Han ville forrige uke heller ikke utelukke at han kunne utfordre Grande i en kampvotering om lederposisjonen.

Flere kandidater

Raja og Rotevatn har hyppigst vært nevnt som mulig arvtaker for Grande, men navn som Iselin Nybø, Guri Melby, Alfred Bjørlo og Trine Noodt har også vært oppe i forbindelse med lederkabalen.

Etter Grandes avgang overtar næringsminister Iselin Nybø ansvaret for partiets arbeid og deltakelse i regjeringen fordi hun har lengst fartstid av Venstres statsråder. Det betyr at Nybø skal lede Venstre i forhandlingene om neste års statsbudsjett neste uke.

Statsminister Erna Solberg (H) synes det er leit at Grande går av.

– Jeg ble informert om beslutningen på mandag, sier hun.