Leder Julie Brodtkorp i representantskapet i Norges Bank og direktør Jan Frode Jakobsen i tilsynssekretariatet har oversendt en rekke skriftlige spørsmål til hovedstyret i sentralbanken om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Representantskapet er opprettet av Stortinget for å føre tilsyn med oljefondet og Norges Bank. Styret i Norges Bank må svare skriftlig på spørsmålene innen onsdag 29. april.

Ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet fikk mye oppmerksomhet etter at VG avdekket at Tangen inviterte til et luksuriøst seminar ved Wharton Business School i Pennsylvania i USA – fem måneder før han ble utnevnt som leder av oljefondet. En rekke norske samfunnstopper deltok, deriblant nåværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Slyngstad fikk dekket reise, hotell og kostnader til opphold i dagene seminaret varte.

Må svare om det etiske regelverket

I den forbindelse ønsker Brodtkorp og Jakobsen en redegjørelse om det etiske regelverket i Norges Bank.

De spør hvilke konkrete bestemmelser i regelverket som er relevante for å bedømme om Slyngstads deltakelse kan ha vært i strid med reglene.

– I hvilken grad er det i tråd med gjeldende etiske regelverk at noen av utgiftene knyttet til deltakelse på seminar, som omfatter opphold, underholdning og reise mv., ble dekket av Nicolai Tangen, spør de videre.

Var Tangens referanser på seminaret?

Representantskapet stiller flere spørsmål knyttet til seminaret og ansettelsesprosessen.

Blant annet spør de om hvor mange av Tangens referanser i jobbsøkerprosessen som deltok på det seminaret, og hvem dette i så fall er.

De spør også om hva som er årsakene til at søkerlisten ikke ble oppdatert med Tangens navn.

– Hva er årsaken til at offentliggjøringen av ansettelsen ikke ble utsatt til etter at alt om økonomiske forhold, mulige interessekonflikter mv. var utkvittert, spør de videre.

Skatteparadiser

Hovedstyret i Norges Bank må også svare på om de har fullt innsyn i AKO-selskapenes aktiviteter på Cayman Island eller Jersey og hvordan de løpende skal følge opp disse aktivitetene.

Nicolai Tangen er leder for AKO Capital.

– I hvilken grad har det for hovedstyret vært mulig å kontrollere opplysninger om aktiviteter i såkalte «skatteparadiser, spørres det.

Representantskapet ønsker en beskrivelse av hvordan Tangens rolle og interesse i AKO Foundation skal ivaretas samtidig som han innehar stillingen som daglig leder for oljefondet.

– På hvilken måte vurderer hovedstyret om det er grunnlag for interessekonflikt i dette engasjementet? Har hovedstyret vurdert hvordan AKO Foundation kan opptre uten relasjon til Tangen?

Ekstraordinært møte

Videre ønsker representantskapet blant annet en redegjørelse om hvordan han ser for seg at private formuesforhold og interesser skal ivaretas uten at det oppstår interessekonflikt med stillingen som daglig leder for oljefondet.

Hovedstyret bekrefter å ha mottatt brevet fra representantskapet.

– Norges Banks hovedstyre har mottatt brev fra Norges Banks representantskap der representantskapet ber om en skriftlig redegjørelse og utdyping med dokumentasjon fra hovedstyret når det gjelder enkelte forhold, opplyser Norges Bank torsdag ettermiddag.

Her er spørsmålene

* I hvilken grad har hovedstyret fått innsyn i alle relevante sider ved Tangens eierinteresser og økonomiske forhold? Er det etter hovedstyrets mening uavklarte forhold, og hva gjøres for sikre fullt innsyn?

* I hvilken grad har Tangen i forbindelse med ansettelsesprosessen lagt fram en fullstendig oversikt over sin personlige økonomi og sine forretningsinteresser innenfor kapitalforvaltning, og orientert om hvordan han ser for seg at private formuesforhold og interesser skal ivaretas uten at det oppstår interessekonflikt med stillingen som daglig leder for NBIM? Er det etter hovedstyrets mening uklare forhold, og hva gjøres for å avklare disse?

* Hvordan vil hovedstyret tilrettelegge for at tilsynet og kontrollen i Norges Bank på dette området ivaretas, slik at det i fremtiden ikke kan reises spørsmål om interessekonflikt?

* Hvordan kan det sikres mot interessekonflikter dersom Tangen som daglig leder for NBIM, vil eie betydelige andeler i internasjonale fond og forvaltningsselskap for verdipapirfond? Det bes om en redegjørelse for hvordan hensynet til interessekonflikter skal fastsettes gjennom formelle krav, ansettelsesavtale og mandat for stillingen.

* Representantskapet ber om at det utarbeides oversikt over:

– Dagens eierstruktur for Tangens personlige interesser gjennom fond, forvaltningsselskaper mv. Det bes om at oversikten viser Tangens direkte og indirekte eierandeler i prosent, samt i hvilke land selskapene er registrert. Det bes også om at andre dominerende eiere i strukturene oppgis.

– En tilsvarende oversikt over hvordan eierstrukturene vil se ut etter at Tangen har startet sitt virke som daglig leder for NBIM.

* I hvilken grad har det for hovedstyret vært mulig å kontrollere opplysninger om aktiviteter i såkalte «skatteparadiser»? Har hovedstyret fullt innsyn i AKO-selskapenes aktiviteter på Cayman Island eller Jersey, og hvordan vil hovedstyret løpende følge opp disse aktivitetene?

* Representantskapet ønsker en beskrivelse av hvordan Tangens rolle og interesse i AKO Foundation skal ivaretas samtidig som han innehar stillingen som daglig leder for NBIM. På hvilken måte vurderer hovedstyret om det er grunnlag for interessekonflikt i dette engasjementet? Har hovedstyret vurdert hvordan AKO Foundation kan opptre uten relasjon til Tangen?

* Hovedstyret har fastsatt en instruks for daglig leder av bankens forvaltning av SPU som ble lagt fram til representantskapets orientering i desember 2019. Vil ansettelsesavtalen med ny daglig leder for NBIM ivareta bestemmelsene i denne instruksen, eller vil det være nødvendig å gjøre tilpasninger og i tilfelle på hvilke områder?

* Har AKO-selskaper hatt oppdrag for eller gitt tilbud om tjenester til SPU tidligere, og foreligger det forretningsmessige forbindelser mellom AKO-selskaper og SPU i dag?

* Er det risiko for at enkelte lands børser og/eller tilsynsmyndigheter vil se AKOs og SPUs investeringer i sammenheng?

* Stillingen som daglig leder for SPU gis som åremål i fem år med mulig forlengelse i inntil fem år. Hvilke betingelser legges for uttreden av stillingen når det for eksempel gjelder gjenopptak av tidligere roller?