I kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport har statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo varslet en rekke tiltak for å forbedre sikkerheten og beredskapen. Mandagens budsjett vil vise hvor mye penger Regjeringen spytter i potten, skriver Aftenposten.no

Dette er lovet:

• Regjeringen skal bevilge penger i neste års statsbudsjett til etablering av ett nytt beredskapssenter for politiet i Oslo. Her skal politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt samles. En tomt på Alna i Groruddalen står til disposisjon til beredskapssenteret.

• Stoltenberg har sagt at Regjeringen vil skal øke bevilgningene til beredskapsplanlegging, øvelser, krisehåndtering og tilsyn. Regjeringen har som mål at det skal øves mer, og at det skal øves bedre.

• Under sin redegjørelse om 22. juli-kommisjonens rapport sa statsminister Jens Stoltenberg at det fra og med neste år skal gis årlig opplæring i temaet «skyting pågår» for flere grupper av politifolk.

• Stoltenberg lovet også at nødnettet bygges videre ut. Hvor mye dette vil koste, vil budsjettet gi svar på.

• Regjeringen vil også innføre et nytt system for høygradert datakommunikasjon mellom departementene og sentrale beredskapsaktører, og det skal innføres en ny prioritetsordning i mobilnettet.

• Forsvarets evne til å bistå politiet i beredskapssituasjoner skal styrkes. Fra januar neste år skal den militære helikopterberedskapen på Rygge kunne yte håndhevelsesbistand. Det vil si at de kan fly inn og delta i skarpe oppdrag. Regjeringen arbeidet for å lovforankre instruksen om forsvarets bistand til politiet.

• Arbeidet med å sikre objekter som kan være spesielt utsatt for angrep, skal også styrkes. Det foreligger en ny instruks som tydeliggjør roller og ansvar innen objektsikring med sikringsstyrker fra politi og Forsvaret.

Politiet

22. juli-kommisjonens rapport kom med skarp kritikk av politiet. 15 av kommisjonens 31 anbefalinger handlet om politiet, og justisminister Grete Faremo og daværende politidirektør Øystein Mæland lovet at det skal ryddes kraftig opp i politiet.

Faremo har satt i gang en ekstern gjennomgang av Politidirektoratet. Rapporten skal være ferdig i 2013. Det vil være nærliggende å tro at Regjeringen vil bevilge penger til tiltak i politidirektoratet. Det er for eksempel lovet at det opprettes en ny avdeling for IKT og teknologi.

Faremo lovet under sin redegjørelse i Stortinget at den operative beredskapskapasiteten skal styrkes på de ukedagene som politiet har flest utrykningsoppgaver. Dette har også en pris.

Erstatning

Kontoret for voldsoffererstatning har hittil mottatt 620 erstatningssaker for ofre og etterlatte etter terrorhandlingen 22. juli. Kontoret skal i første omgang behandle pilotsaker, som setter standarden for resten av erstatningssakene. Ti pilotsaker starter opp i midten av oktober.

Maksgrensen for erstatningen ble i år hevet fra 40G til 60G. De hardest rammede terrorofrene kan per i dag få den høyeste erstatningen på 4,75 millioner kroner.

For etterlatte etter terroren har Høyesterett hittil lagt seg på en norm på 200.000. Hvor mye penger Regjeringen setter av til erstatning, vil komme i Justisdepartementets budsjett.

På årets budsjett, som ble fremlagt samme tid i fjor, satte Regjeringen av 185 millioner kroner til ofrene etter massakren på Utøya og bomben i Oslo 22. juli. 2011. I fjor ble bevilgningen til saksbehandlingen av voldsoffererstatningssøknadene økt: Kontoret for voldsoffererstatning styrket med 25 millioner kroner, og Statens sivilrettsforvaltning sitt tilskudd økte med 5 milloner kroner på budsjettet for 2012. Dette vil trolig øke i år også.

5 millioner til drift

Anders Behring Breivik ble august kjent tilregnelig og ilagt en forvaringsdom som han skal sone i Ila fengsel.

I Ila fengsel hadde man før dommen gjort i stand en behandlingsenhet med særlig høyt sikkerhetsnivå.

Da Behring Breivik ble kjent tilregnelig, iverksatte man planene med å bygge ut en sikkerhetsenhet for forvaring i fengselet.

Ila fengsel har tildligere opplyst til Aftenposten om man antar at ombygningen vil koste omlag 25 millioner kroner.

Etter det Aftenposten forstår ligger dette inne i neste års statsbudsjett for å drifte en forvaringsavdeling med høy sikkerhet. Den årlige soningskostnaden er opp mot fem millioner kroner.

— I inneværende år i ordinært statsbudsjett ligger utgiftene på 4,8 millioner kroner til drift av en avdeling med særlig høy sikkerhet, sier Andreas Skulberg, leder av kriminalomsorgen, til Aftenposten.no.