BOLIVIA: Skjebnen til de tre, Madeleine Rodriguez (23), Augusto Toro-Blacutt (24), Stina Brendemo Hagen (19) og flere bolivianske tiltalte avgjøres av de fire dommerne i straffedomstol nummer en i Cochabamba, skriver aftenposten.no.

Dommerne trekker seg tilbake etter at hovedforhandlingen er ferdig, trolig en gang midt på dagen lokal tid, sen ettermiddag eller tidlig kveld norsk tid. I følge boliviansk lov kan ikke dommerne forlate rettslokalet før dommen er avsagt, uansett hvor lang tid det tar.

Da Rodriguez og Brendemo Hagen forlot tinghuset tirsdag ettermiddag, var de i stand til å smile og spøke litt med de norske journalistene igjen. Slik var ikke situasjonen da de før lunsjpausen hadde anledning til å komme med en siste appell til dommerne.

Gråt og snakket i ti minutter

Rodriguez snakket da på spansk, direkte til dommerne. Hun var følelsesmessig sterkt preget og gråt, men klarte likevel å snakke i ti minutter.

— Alt som norsk politi har sagt om meg er løgn. Jeg kom hit fordi jeg ville finne min far, sa hun, og benektet på nytt at hun visste at det var kokain i bagene som hun sa ja til å ta med til Norge.

Hun hadde med seg sin da to år gamle datter til Bolivia.

— Hvordan er det mulig at jeg ville utsette min datter for fare, jeg kunne ikke, jeg ville ikke gjøre det. Hun gjør at jeg smiler, hun er mitt smil, hun er mitt hjerte.

Brendemo Hagen valgte å ikke si noe, men Toro-Blacutt benyttet anledningen til en siste appell. Han bedyret også sin uskyld.

Sirkus fra politi og media

  • Hele min familie har fått problemer på grunn av det sirkuset som politi og media har satt i gang.

Han forklarte hvordan han, etter at hans foreldre har arbeidet hardt gjennom 23 år, fikk mulighet til å investere penger i en villa i Bolivia, samtidig som kjæresten hans kjøpte en annen.

Toro-Blacutt nekter også for at han visste at han i mange måneder var etterlyst gjennom Interpol og fortalte at han fortsatt er registrert som bosatt i Danmark.

— Jeg betalte skattene mine. Det er utrolig at politiet tillater disse feilene. Alt er jo i registrene, som hevder at i dokumentene hos statsadvokaten i Cochabamba finnes det beviser for hans uskyld.