OSLO: Politidirektoratets statistikk, som ble framlagt torsdag, viste en økning på 63 anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk, (13 prosents oppgang) på landsbasis, sammenlignet med første halvår i fjor.

Fredag inviterte justisminister Knut Storberget (Ap) partiets ordførerkandidater Mette Gundersen (Kristiansand), Libe Rieber-Mohn (Oslo), Kristin Røymo (Tromsø), Marte Mjøs Persen (Bergen) og Hedda Foss Five (Skien) til idéutveksling om det han betegner som «et samfunnsløft mot voldtekt».

Stavanger har nærmet seg nullvisjonen etter at politiet, lokalpolitikerne, befolkningen og mediene har jobbet sammen om å få bukt med voldtektsbølgen byen opplevde i 2009. – Det er fullt mulig å slå tilbake mot dette, men Justisdepartementet og politiet kan ikke gjøre jobben alene. Dette må bli en snakkis i hele lokalsamfunnet, var hovedbudskapet til Storberget.

Økonomisk sårbare mottak

Både de inviterte ordførerkandidatene og Trondheim-ordfører Rita Ottervik, som deltok over telefon, sluttet seg til felleskampanjen. Men de var klare på at det er ulike tiltak som trengs i hver by.

Varaordfører Mette Gundersen i Kristiansand sa seg bekymret for beredskapen i voldtektsmottakene rundt om i landet.

– Vi har hatt tilfeller i Kristiansand der voldtatte jenter har kommet til mottaket på natta og måttet vente i flerfoldige timer på personale som kan sikre spor, sier Gundersen til NTB.

Hun mener det er for risikabelt å la voldtektsmottakenes kapasitet være avhengig av stoda i kommuneøkonomien til enhver tid.

– Man trenger et tryggere økonomisk fundament, og jeg mener det bør være en lovhjemmel som setter rammer for dette, sier ordførerkandidaten.

Tar saken videre

Justisministeren sier han skal viderebringe bekymringen fra Mette Gundersen til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Jeg brenner for styrking av mottakene, både fordi de er viktige for ofrene og for at politiet skal kunne sikre seg tekniske spor og opplysninger tidligere. Jeg tror ikke det er relevant å sette faste krav til hver kommune, men heller ta det på region— og fylkesplan, sier han.

En av de største suksessfaktorene i Stavanger er samarbeid med innvandrermiljøer for å drive holdningsendring. Også taxinæringen, utelivsnæringen og frivillige organisasjoner skal spille på lag i kampanjen.

Storberget understreket at økte ressurser til DNA-arbeid og innføringen av datalagringsdirektivet vil gjøre det enklere å spore opp voldtektsmenn. Regjeringen har også økt strafferammene for voldtekt.

Ikke partipolitikk

De fleste av ordførerkandidatene som møtte Storberget fredag, kjemper i opposisjon foran lokalvalget. Men justisministeren vil ikke gjøre voldtektsbekjempelse til noen valgkampsak.

– I dag hadde vi en mobilisering blant våre egne, men oppfordringen går ut til alle politirådene i landet og er uavhengig av valgresultatet. Dette er så viktig at det ikke bør dras inn i partipolitikken, sier statsråden til NTB.