Foto: Scanpix
Foto: Kristin Ellefsen

KONGO: — Skal de forholde seg til det som er av mat i fengselet, så dør de. Det dør folk i det fengselet hele tiden av infeksjoner og underernæring, sier advokat til Tjostolv Moland og Joshua French, Morten Furuholmen, til fvn.no.

Han mener det er helt avgjørende for de to å få bistand og matforsyninger utenfor fengselsmuren for å overleve.

— De må sikre egen helse. De har sittet der så lenge at det begynner å tære på, sier han.

Og det koster å sikre egen helse i Kongo. Ifølge Mathilde Moland, går det nærmere 2000 kroner i uken for å sikre nødvendige matforsyninger til sønnen hennes alene, Tjostolv Moland. Hun regner på at sønnens kamerat Joshua French har et tilsvarende forbruk i fengselet. Dermed brukes det nærmere 4000 kroner i uken for å sørge for livsoppholdet til de to nordmennene.

De pengene går ifølge mor Moland primært til mat, vann, toalettartikler, eventuelle medisiner og til et kontantkort til mobilen. Klær får de tilsendt.

600.000 kroner

— Kisangani er en dyr by å bo i som vestlig. Alt må importeres. Tilgangen på vestlig mat er begrenset, dermed er prisen høy, forklarer Moland.

Ifølge henne bruker Moland og French om lag 110 dollar, som tilsvarer cirka 660 kroner, i uken på å betale en mann for å handle matvarer for dem. I tillegg påregnes det bestikkelser for å få maten inn i fengselet.

— Det er mange som vil tjene litt på det de bruker, sier hun og får støtte av Furuholmen.

— Jeg kjenner ikke alle detaljene, men det er korrupsjon i alle ledd, sier han.

Til sammen er det brukt anslagsvis 600.000 kroner de siste to årene på Moland og French sitt livsopphold i fengselet. Det meste av Molands forbruk på 300.000 kroner er finansiert av norske givere.

— Det aller meste er betalt av folk fra det ganske land, sier mor Moland, som selv har pådratt seg en gjeld på 300.000 kroner etter at sønnen ble dømt for drap i Kongo.

Nå er Moland og French bekymret for at de stadige utsettelsene i overføringen fra fengselet i Kisangani til Kinshasa skal tære på økonomien.

- Bekymret

— De er bekymret for at dette skal dra ut. De har lite midler og ser for seg at de kan gå tom i løpet av kort tid. Da kan det fort gå nedover, sier Furuholmen.

Ifølge Furuholmen har de to penger til å klare seg ut november, som er samme måned som det kongolesiske valget blir avholdt.

Furuholmen kaller seg forsiktig optimist, men tror likevel ikke på en løsning i saken før etter valget, til tross for nye løfter og pågående møtevirksomhet i saken. Han er usikker på hvorvidt president Kabila, som stiller til gjenvalg, vil ta den politiske belastningen det er å gripe fullt inn i saken før valget.

- Pårørendes valg

UDs ambassadør i Luanda og Kongo, Jon Vea, ønsker ikke å kommentere tallene som blir lagt fram av Mathilde Moland.

— Dette er valg som de pårørende gjør og det legger ikke vi oss opp i, sier han.

Han snakker ukentlig med Joshua French for å holde seg oppdatert på de to nordmennenes situasjon.

— Vi har inntrykk av at de har det de trenger til og at det ikke er noen dramatikk eller endringer der, sier Vea.

Furuholmen mener at årsaken til det er matforsyningene utenfra.

— Det er det som har gjort at de ikke er blitt mer syke enn de har vært, så forsyningene er helt avgjørende for deres situasjon.