OSLO: Dersom svineinfluensa ikke er mindre utbredt blant grisebønder enn i befolkningen ellers, har over 200 besetninger stått i umiddelbar fare for å bli smittet av bonden denne høsten.

De ti bekreftede tilfellene av smitte i Nord-Trøndelag kan dermed være toppen av et isfjell.

– Vi ser det som ganske sannsynlig at det er svineinfluensa i grisebesetninger andre steder i landet, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

3.000 grisebønder

Omfanget er det umulig å si noe sikkert om, men en lek med tall kan gi et inntrykk:

Ifølge Folkehelseinstituttet har mellom 50.000 og 200.000 nordmenn hatt svineinfluensa så langt. Det er mellom 1 og 4 prosent av befolkningen.

3.000 personer driver med gris her i landet.

Dersom et gjennomsnitt på to personer på hver gård beveger seg inn i fjøset og grisebøndene er blitt forholdsvis like mye smittet som befolkningen ellers, har mellom 60 og 240 besetninger stått i direkte fare for å bli smittet av menneskene på gården.

Ingen teppe-test

Nå skal omfanget av svineinfluensa sjekkes på landsbasis, men noen storaksjon blir det ikke.

I Nord-Trøndelag får alle griserøktere og bønder som har vært syke eller tror de kan ha vært det, beskjed om å kontakte Mattilsynet som så vurderer testing av grisene. Også gårder i nærheten av der det er eller har vært utbrudd, vurderes.

– Det er en økende oppmerksomhet også andre steder i landet, og flere prøver kommer inn. Prøver tas ut fra vurdering av risiko. Vi går ikke ut og teppe-tester, sier Landsverk.

Ikke i kjøttet

Så langt har grisene som får svineinfluensa ikke blitt spesielt syke. Vanlige symptomer er lett hoste eller snufsing. Influensaen er dessuten over i løpet av noen dager.

Landsverk kan ikke si om det kan ha skjedd at syke griser har sluppet gjennom til slakt og at kjøtt fra influensasyk gris har havnet på markedet.

Hun mener problemstillingen er hypotetisk fordi bøndene aldri skal sende syke dyr til slakteriet. Uansett er det ingen grunn til frykt, sier hun:

– Det representerer ingen fare for mennesker å spise kjøtt fra gris som har vært syk av influensa. Viruset holder seg lokalt i luftveiene og går ikke ut i kjøttet. Det som eventuelt måtte ha vært i grisen, blir altså borte på slakteriet, sier tilsynsdirektøren i Mattilsynet.

Ribba reddet

Myndighetene hadde i det lengste håpet å holde Norge fritt for influensa A H1N1, ellers kalt svineinfluensa. Nå er Island det siste landet i verden der sykdommen ikke har nådd fram til gris, etter at svineinfluensa første gang ble beskrevet i USA i 1918. Selv om sykdommen kan spres på flere måter, fra gris til gris, via lufta over store avstander, og fra menneske til gris, så frykter ikke Landsverk for at juleribba ryker.

– Vi får ingen ribbe-krise til jul, sier hun og forklarer garantien med at svinebønder vil være ivrige på å få vaksinert seg så snart det blir mulig, at bøndene tar sine forholdsregler dersom de har mistanke om at de selv har svineinfluensa – og det faktum at syke griser blir friske i løpet av noen dager.