BERGEN/ OSLO: Riksadvokaten ba fredag Spesialenheten om å vurdere om etterforskning bør igangsettes i lommemannsaken. Det kommer Spesialenheten til å gjøre, bekrefter leder Jan Egil Presthus overfor NTB fredag ettermiddag.

– Årsaken er at politiet selv har vurdert lekkasjene som omfattende og problematiske, sier Presthus.

Advokat Tor Erling Staff, som representerer den 55 år gamle mannen som er siktet i saken, uttalte fredag at han vil vurdere å be om en gransking i forbindelse med at VG var på plass da hans klient ble pågrepet utenfor hjemmet sitt forrige fredag.

Riksadvokaten ba imidlertid allerede mandag på eget initiativ politiet i Follo om en redegjørelse om hvorfor VG var på stedet under pågripelsen.

VG sendte 14

VG sendte 14 medarbeidere fra papiravisen og nettutgaven til Bergen dagen før pågripelsen. Avisen var den eneste som kunne bringe bilder, også levende, fra selve pågripelsen.

– De hadde Norges største avis på slep for å vise hvor flinke de er, sier Staff til Bergensavisen.

Konstituert politimester i Follo-politiet, Jens Elsebutangen, avviser derimot på det sterkeste at politiet hadde invitert med seg VG til pågripelsen.

– Staffs påstand medfører ikke riktighet. VGs tilstedeværelse var ikke initiert fra politiets side og skjedde mot politiets viten og vilje, sier Elsebutangen i en pressemelding fredag ettermiddag.

Politiet fortviler

– I likhet med Staff ser også politiet med bekymring på at opplysninger om pågripelse og eventuelt tid og sted for denne, sannsynligvis har lekket til media. Lekkasjer vil alltid kunne skade en etterforskning, og etterforskningsledelsen fortviler over tanken på at det er mistanke om at det har skjedd lekkasjer, sier Elsebutangen.

– Også av hensyn til siktede selv ville det derfor ikke være aktuelt for politiet å ha med media under en pågripelse, understreker han.

Politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt tar selvkritikk for dårlig informasjonsflyt i politiet.

– På generelt grunnlag kan jeg si at informasjonsflyten i politiet har vært for dårlig og sviktende. Jeg har for lite kunnskap om lommemann-saken til å si noe om det også gjelder den. Det vil være naturlig for Spesialenheten for politisaker å se nærmere på dette, sier Nilsen til NRK.

Spesialenheten har fått oversendt dokumentene i saken og vil i løpet av få dager avgjøre om saken skal etterforskes.

– Jeg har forståelse for at pårørende og offer er frustrerte. Selve kritikken mot etterforskningen er det vanskelig å mene noe om fordi vi ikke har konkrete saksopplysninger, sier han.

Over 170 tips

Politiet har mottatt i overkant av 170 tips om den såkalte lommemannen, opplyser politiadvokat Jorid Kile Berg ved Follo politikammer til NTB.

– Vi er veldig glad for den responsen vi hatt fått, etter at vi oppfordret folk om å komme med tips dersom de mener de kan belyse saken ytterligere, sier Jorid Kile Berg.

En 55 år gammel bergenser ble fredag for en uke siden arrestert i Bergen og siktet for elleve forhold. Politiet har mistanke om at han er den såkalte lommemannen. Mannen er varetektsfengslet i fire uker.

– Det er vanskelig å gi en full karakteristikk av alle tipsene, men de inneholder opplysninger både i forhold til den konkrete siktede, og tips om overgrep der det ennå er uvisst hvilken gjerningsperson det dreier seg om, sier Berg.

Etterforskerne har så langt ikke dannet seg noe bilde av hvorfra i Norge de mange tipsene er kommet fra.

– Møysommelig arbeid

– Men nå begynner vi det møysommelig arbeidet med å katalogisere tipsene og systematisere dem mot hverandre og de øvrige informasjoner vi har i saken, sier Berg.

– Det ligger i kortene at på grunn av sakens kompleksitet vil vi om tre uker be tingretten om ytterligere fire ukers varetekt av siktede, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til NTB.

Les også:

«Lommemannen» var på Sørlandet

"Lommemannens" besøk på Sørlandet

— Dette er Lommemannen