Kim Jong-un setter hæren i krigsberedskap

Nord-Koreas leder Kim Jong-un setter hæren langs grensa til Sør-Korea i krigsberedskap etter at spenningen de siste dagene har økt kraftig.

Publisert:

Sørkoreanske soldater er i full beredskap etter trusler fra Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Beslutningen ble tatt torsdag på et krisemøte i den sentrale militærkommisjonen der Kim selv er leder, etter at det noen timer før ble utvekslet artilleriskudd mellom nord og sør.

Nord-Korea fulgte opp artilleriskytingen med et ultimatum som ga Sør-Korea 48 timer til å demontere høyttalerne som sender propaganda over grensa, som Nord-Korea åpenbart ser på som en alvorlig sikkerhetstrussel mot landet.

Om ikke høyttalerne fjernes, risikerer Sør-Korea «militær gjengjeldelse og motangrep langs hele frontlinjen».

Full kampberedskap

Kim Jong Un i et jagerfly. Bildet er tatt i forbindelse med diktatorens militær-inspeksjon i oktober 2014. Foto: NTB Scanpix

Ifølge nyhetsbyrået KCNA ga Kim ordre om at alle enheter langs frontlinjen skal settes i full kampberedskap fra fredag klokka 5. Styrkene bør være fullt kampklare til å gå til overraskelsesaksjoner, sier Kim ifølge KCNA.Sør-Koreas forsvarsdepartement avviste trusselen og gjorde det klart at sendingene vil fortsette over høyttalerne.

Den sørkoreanske generalstaben advarte direkte den nordkoreanske hæren mot overilte handlinger og gjorde det klart at de vil slå kraftig tilbake mot enhver provokasjon.

Nord-Korea har mange ganger tidligere kommet med lignende heftig retorikk når spenningen har vært høy mellom de to landene, sist da Kim i 2013 erklærte «krigstilstand» mot Sør-Korea.

Kan bli farlig

– Vi har vært her flere ganger før, men det betyr ikke at det ikke kan være farlig, sier Yoo Ho-yeol, som er ekspert på Nord-Korea ved Korea-universitetet i Seoul.

– Det er en reell mulighet for at denne konfrontasjonen ender med en eller annen type væpnet sammenstøt, sier han videre.

Ildvekslingen torsdag startet med at Nord-Korea fyrte av flere granater i retning en av de krenkende høyttalerne. Sør-Korea svarte deretter med å skyte flere titalls howitzer-runder mot nord.

Nesten alle prosjektilene fra begge sider landet innenfor den fire kilometer brede demilitariserte sonen som skiller de to halvdelene av den koreanske halvøya.

Klar over risikoen

Ekspertene sier at direkte skyting mellom nord og sør svært sjelden skjer fordi begge sider er fullt klar over risikoen for en plutselig og potensielt katastrofal eskalering.

Denne gangen var spenningen allerede høy på grunn av landmineeksplosjoner i den demilitariserte sonen som tidligere denne måneden såret to sørkoreanske soldater alvorlig, og den årlige fellesøvelsen mellom Sør-Koreas og USAs styrker.

Sør-Korea anklaget Nord-Korea for å ha utplassert landminene, og svarte med å gjenoppta propaganda-meldingene med høyttaler, som hadde vært suspendert i over ti år.

Publisert:

Les også

  1. Skuddveksling på Koreahalvøya

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.