– Evakueringen er i gang, ifølge aktivister

Innbyggere er nå på vei inn i busser og ambulanser for å bli evakuerte fra Øst-Aleppo, ifølge syriske aktivister.

Publisert:

En bussjåfør venter på å evakuere folk fra den opprørskontrollerte enklaven med kurs mot regjeringskontrollerte områder vest i Aleppo. Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

ALEPPO, SYRIA: De sårede skal hentes ut fra de beleirede delene av Aleppo først, så aktivister og journalister, og til sist opprørerne, ifølge Feras Shehabi, et parlamentsmedlem fra Aleppo.

Røde Kors og Røde Halvmåne i Syria bekrefter at de har ankommet for å evakuere, og at de forventer å evakuere 200 mennesker.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har disse sykebilene begynt å hente ut syke og sårede, men fortsatt ikke sivile eller opprørere.

Reuters viser til statlig syrisk TV og rapporterer at 20 busser har kommet til Øst-Aleppo og er klare for å evakuere opprørerne. Opprørerne skal fraktes til Idlib-provinsen, som kontrolleres av opprørere.

Skjøt på sykebil

Den første sykebilen ble beskutt av regimets styrker, ifølge hjelpearbeidere.

Fire personer, inkludert en hjelpearbeider, ble såret, ifølge redningskorpset Hvite hjelmer. Sykebilen skulle evakuere de første pasientene ut av Øst-Aleppo torsdag formiddag, men måtte returnere på grunn av skytingen.

Statlig syrisk fjernsyn melder torsdag formiddag at alt er klart for å iverksette evakuering for minst 4.000 opprørere og deres familiemedlemmer.

Sårede hentes først

De sårede skal hentes ut fra de beleirede delene av Aleppo først, så aktivister og journalister, og til sist opprørerne, ifølge et syrisk parlamentsmedlem.

Opprørerne skal fraktes til Idlib-provinsen, som kontrolleres av opprørere, men parlamentsmedlemmet Feras Shehabi, som kommer fra Aleppo, advarer om at det ikke er deres egentlige mål.

– Europa vil være deres endelige reisemål, sier Shehabi.

En TV-kanal på myndighetenes side viser direktesending fra frontlinjen i Aleppo, og melder at sykebiler nå har reist fra regimets side og inn på opprørernes side. Røde Kors i Syria bekrefter at de forventer å evakuere mellom 200 og 250 mennesker. Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har disse sykebilene begynt å hente ut syke og sårede, men fortsatt ikke sivile eller opprørere.

20 busser er fremme

Reuters viser til statlig syrisk TV og rapporterer at 20 busser har kommet til Øst-Aleppo og er klare for å evakuere opprørerne.

Eksilgruppen SOHR opplyser at det gjenstår noen logistiske detaljer før busskolonnen med evakuerte kan forlate det beleirede området.

Tidlig torsdag ble en ny avtale inngått om evakuering av både opprørere og sivile fra Øst-Aleppo. De skal angivelig fraktes gjennom et område myndighetene kontrollerer, til et område som er under opprørernes kontroll vest for Aleppo.

Busser parkert i det regjeringskontrollerte området Ramouseh, mens de venter på å evakuere sivile og opprørere fra fra østlige Aleppo. Foto: OMAR SANADIKI/Reuters/NTB Scanpix

Usikkert om sivile blir evakuert

I Aleppo samlet sivile, syke og skadde seg i grålysningen i påvente av et nytt forsøk på evakuering med hjelp fra Røde Kors og Røde Halvmåne.

– Den første gruppen med skadde sivile, deres slektninger og noen andre familier blir klargjort nå, sier Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og andre frivillige som samordner evakueringen av sårede.

Russiske styrker evakuerer opprørere

– En avtale er inngått om at opprørere kan reise, og forberedelsene skjer nå, sier en høytstående kilde i det syriske militæret til AFP.

Russiske styrker er klare til å føre opprørere ut av Aleppo og til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen, opplyser det russiske forsvarsdepartementet. Ifølge det russiske militæret har syriske myndigheter garantert for sikkerheten til alle opprørerne som vil forlate Aleppo. De sier også at de overvåker situasjonen med droner.

Evakueringen betyr at myndighetene gjenerobrer hele byen.

Livredde innbyggere strømmet i morgentimene onsdag ut i Øst-Aleppos gater i håp om at redningen var nær, men evakueringen ble avblåst. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ABDALRHMAN ISMAIL/Reuters/NTB Scanpix

Ny våpenhvile

Det første forsøket på evakuering onsdag mislyktes og innbyggerne måtte flykte fra nye flyangrep. En ny våpenhvile trådte i kraft natt til torsdag, og en reporter fra Reuters sier at det ikke har vært kamper siden tidlig torsdag morgen.

Mellom 50.000 og 100.000 mennesker er fortsatt igjen i området som opprørerne kontrollerer, og FN betegner situasjonen der som katastrofal. Opprørerne har kontrollert den østlige delen av Aleppo i fire år, men enklaven har krympet raskt de siste dagene.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Syria