OL-sjef Toshiro Muto sier det slett ikke er garantert at det blir sommerleker i Tokyo i år. OL-sjef Toshiro Muto sier det slett ikke er garantert at det blir sommerleker i Tokyo i år. Foto: Behrouz Mehri / Pool Photo via AP

Tokyo-sjef utelukker ikke OL-avlysning

OL-sjefen Toshiro Muto vil ikke avvise at sommerlekene i Tokyo kan bli avlyst dersom smittetallene stiger.

Kun få dager før OL-ilden i den japanske hovedstaden tennes stiger smittetallene i Tokyo. På et pressemøte tirsdag ble lederen for organisasjonskomiteen, Toshiro Muto, spurt om lekene fortsatt kan bli avlyst.

Ifølge dansk TV2 svarte OL-toppen at han vil følge nøye med på smittetallene og holde samtaler med andre deler av organisasjonen dersom det blir nødvendig.

Uttalelsene kommer i kjølvannet av at OL-boblen har begynt å slå sprekker. Det rapporteres om flere smittede OL-akkrediterte, blant andre tre personer tilhørende det tsjekkiske sandvolleyball-laget.

To sørafrikanske fotballspillere leverte også positive koronaprøver.

Overraskede håndballjenter

– Jeg føler meg trygg på at det blir OL. Jeg gleder meg og håper virkelig det blir noe av, sa den norske håndballkeeperen Silje Solberg på et digitalt pressetreff tirsdag kveld japansk tid.

– Det er første gang jeg hører om dette. Vi kan bare gjøre noe med det vi kan gjøre noe med. Dette er ikke i mine hender. Vi har blitt flinke til å forholde oss til slike uttalelser i løpet av det siste halvannet året, sa Camilla Herrem.

Det norske kvinnelandslaget spiller etter planen sin åpningskamp mot Sør-Korea søndag.

Det har vært knyttet mye usikkerhet til OL-arrangementet i Tokyo og mange frykter at sommerlekene kan bli en superspreder av koronaviruset. Minst 58 smittetilfeller kunne mandag kobles utelukkende til lekene.

Motstand

Lokalt omtales OL med et stadig mer markant negativt fortegn, og bilprodusenten Toyota valgte mandag å trekke seg fra å vise kommersielle TV-reklamer i forbindelse med lekene i Tokyo.

Sponsorer skal også ha trukket seg fra å delta under åpningsseremonien.

Den japanske avisen Asahi Shimbun gjennomførte nylig en spørreundersøkelse, der kun én tredel mente at sommer-OL burde avholdes som planlagt.