Iraks regjering fornøyd med dødsdom

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): Den irakiske regjeringen er godt fornøyd med at Saddam Hussein er dømt til døden. Men menneskerettsgrupper mener det er gjort grove feil i rettssakene mot ham.

Publisert:

— Dette er minimum av hva Saddam fortjener, siden forbrytelsene hans var omfattende, sier en talsmann for Iraks statsminister Nuri al-Maliki.Også den britiske regjeringen var raskt ute med å kommentere dommen, og utenriksminister Margaret Beckett understreker betydningen av at den irakiske eksdiktatoren er blitt stilt til ansvar for sine handlinger.

— Skremmende forbrytelser ble begått av Saddam Husseins regime. Det er riktig at de som anklages for slike forbrytelser mot det irakiske folket, stilles til ansvar av det irakiske rettsvesenet, sier Beckett søndag.

Den amerikanske ambassadøren til Irak, Zalmay Khalizad, sier dommen er en viktig milepæl i arbeidet med å bygge et fritt samfunn i Irak.

Men menneskerettsgruppen Amnesty International fordømmer dødsdommen og sier rettssaken mot Saddam og hans medtiltalte har vært skjemmet av alvorlige uregelmessigheter. Rettssaken som kunne ha blitt et viktig bidrag i arbeidet med å etablere rettssikkerhet i Irak, har i virkeligheten vært dypt urettferdig, mener Amnesty. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.