Frode Berg tilbake på norsk jord

En fortumlet, men glad Frode Berg landet lørdag kveld på den militære flyplassen på Gardermoen. Han er ifølge sin advokat ikke blitt debrifet ennå.

Publisert:

Privatflyet med Frode Berg om bord landet på Gardermoen lørdag kveld. Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK / NTB scanpix

  • NTB Anna Nesje / Kristian Aaser

Advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at Frode Berg kom sammen med ham til Gardermoen lørdag kveld.

– Han er fortumlet, men fattet, sier advokaten til NTB.

Risnes sier at den spiondømte nordmannen ikke er blitt debrifet av norske myndigheter. Advokaten sier til VG at Berg har blitt gjenforent med familien sin.

– Han er naturlig nok overlykkelig. Samtidig er det er vanskelig for ham å tro det, sier Risnes til avisen.

– Han ønsker nå å få fred og å kose seg med familien et par dager. Han ønsker å møte pressen, men han trenger litt tid og håper at ingen synes ondt om ham for det.

Berg skal skjermes

Frode Berg sa selv via Facebook sent fredag kveld at han så fram til å treffe familien i løpet av noen dager. Et døgn senere gikk ønsket i oppfyllelse.

– Berg vil nå skjermes et par dager, skriver Risnes i en tekstmelding.

I noen timer var det ingen som visste om Berg virkelig var i flyet som tok av fra Vilnius ved 18.40-tiden. Flyets ferd kunne følges på flere nettsteder, og mange pressefolk var på Gardermoen lørdag kveld. Flyet landet imidlertid inne på den militære delen av flyplassen, dermed var det umulig å se hvem som kom ut.

Bergs advokat Brynjulf Risnes la ut dette bildet på sin Facebook-side lørdag ettermiddag, som er av Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, Frode Berg, Risnes og UDs representant Snøfrid Emterud. Foto: Foto: Privat / NTB scanpix

Møter pressen

Etter kort tid kom imidlertid meldingen fra advokat Risnes om at Berg virkelig var tilbake på norsk jord, etter to år i russisk fangenskap.

Representanter for Bergs familie opplyste tidligere lørdag til TV 2 at familien ikke visste når han skulle komme hjem. De har vært i Oslo siden fredag, da det ble kjent at fangeutvekslingen skulle finne sted.

Berg, som tidligere i år ble dømt for spionasje i Russland etter å ha blitt pågrepet i Moskva i desember i fjor, har varslet at han vil holde en pressekonferanse «i nærmeste fremtid».

Risnes opplyste lørdag til TV 2 at denne pressekonferansen vil bli avholdt tidligst på tirsdag, trolig i Oslo.

Et finskregistrert privatjet sto parkert på flyplassen i Vilnius lørdag kveld. I 18.40-tiden tok det av og satte kursen nordvestover, mot Norge. Foto: Foto: Darius Mataitis / NTB scanpix

Legetilsyn

Berg ble overlevert til representanter for norske myndigheter i Litauen fredag, som del av en fangeutveksling.

Han har fått tilsyn av lege og har oppholdt seg på et ukjent sted i Litauen siden løslatelsen.

Lørdag la advokaten ut et bilde av Berg og seg selv sammen med Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, og UDs representant Snøfrid Emterud på et ukjent sted.

– Han begynner å venne seg til friheten, skrev Risnes da.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.