ALGER/OSLO: Et ukjent antall gisseltakere og utenlandske gisler ble drept da algeriske spesialstyrker torsdag angrep flere kjøretøy inne på gassanlegget i In Aménas.

Algeriske myndigheter har ikke opplyst hvorfor de fant det nødvendig å aksjonere så raskt, selv om det satte gislers liv i åpenbar fare.

Flere land stiller spørsmål ved om aksjonen var forhastet.

Rasende

Storbritannias statsminister David Cameron er ifølge britiske medier «rasende» over ikke å ha blitt orientert på forhånd.

– Vi ba dem om å unngå å gå inn og skyte løs, og så gjorde de det likevel, sier en britisk regjeringskilde til Daily Mail.

Amerikanerne er heller ikke blide og hadde ifølge kilder i Washington «sterkt oppfordret» Algerie til å sette gislenes liv foran alt annet.

Før aksjonen understreket også norske myndigheter gjentatte ganger overfor Algerie hvor viktig det var å vise tilbakeholdenhet og sette gislenes liv først.

Heller ikke Frankrike ble varslet, og Japan kalte fredag den algeriske ambassadøren inn på teppet i Tokyo for å be om en forklaring.

Forhastet seg

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener algerierne forhastet seg da de slo til mot gisseltakerne.

– Det er mye som tyder på at man har gått til aksjon på et tidligere tidspunkt enn man ville gjort hvis hensikten var å befri gislene, mener Diesen.

Forsker Tor Bukkvold ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som tidligere har forsket på russernes hardhendte håndtering av tilsvarende gisselkriser, ser klare likhetstrekk.

– Det kan nok være slik at spesialstyrker i forskjellige land har et noe varierende syn på hvor viktig gislers liv er når de skal løse situasjoner som dette, sier Bukkvold til NTB.

Ikke overrasket

Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), er ikke overrasket over at algeriske sikkerhetsstyrker går så hardt til verks.

– Algeriske myndigheter har ikke det samme behovet for å blidgjøre egen opinion som det man har i Norge og Vesten, sier han.

Algeriske sikkerhetsstyrker har lenge vært beryktet for sin brutalitet, noe de til fulle demonstrerte under den nådeløse jakten på militante islamister og deres antatte støttespillere på 1990-tallet.

Minst 150.000 mennesker ble drept og hele landsbyer ble rasert av sikkerhetsstyrkene, som i mange tilfeller tok like lite hensyn til sivilbefolkningen som det islamister som sprengte bomber gjorde.

Taktikk

– De har ikke den samme taktikken som i Vest-Europa. De tenker på gislenes sikkerhet, men ikke utelukkende. For dem er det viktig å drepe terroristene, sier Eric Denécé ved Det franske senteret for etterretningsforskning.

Denécé mener det var naturlig for Algerie selv å gjennomføre militæraksjonen. For et land som har drevet sin egen krig mot terror i årevis og er vant til store menneskelige tap, er det ikke naturlig å tenke at man har noe å lære fra andre land.

– Algerie har kjempet mot terrorisme i 20 år. Ingen har hjulpet dem, sier han om den algeriske tankegangen om at landet står alene.

Klart signal

Algerierne er vant til at folk blir drept og støtter langt på vei at sikkerhetsstyrkene slår hardt ned på kriminelle, opprørere og jihadister, mener Lurås.

At gisler ble drept under torsdagens aksjon i In Aménas, tror han ikke vil utløse noen avskyreaksjoner i Algerie.

– Myndighetene i Algerie er opptatt av å sende et klart signal til Mokhtar Belmokhtar og andre jihadister. At de denne gangen slo til mot en gassinstallasjon, gjorde det nok ekstra viktig å vise handlekraft, sier Lurås. (©NTB)