Ifølge en studie gjort av Tore Wølgaard og Trude Margrete Arnesen er tvangsbestemmelsene i smittevernloven lite brukt siden loven ble vedtatt i 1995, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

Helsepersonell kan bruke tvang dersom det er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom eller motvirke at den blir overført.

60 forsvant

Smittevernnemnda har behandlet 15 saker om tvang siden 1995, fordelt på 12 personer. 11 dreide seg om tuberkulose, 1 handlet om hiv. Mellom 1995 og 2012 forsvant 60 tuberkulosesmittede personer fra behandlingen. 56 av disse var i et frivillig behandlingsopplegg.

— Dette er en uakseptabel situasjon, og det er rimelig å spørre om ikke tvangstiltak burde vært anvendt i en rekke av disse tilfellene, sier professor Stig Frøland til tidsskriftet.

For sjelden

Han mener bruken av tvang er for sjelden og skjer for halvhjertet.

— Det er viktig å understreke at tvang bare skal benyttes som siste utvei når frivillige tiltak ikke har ført fram. Men når man etter nøye vurdering har kommet til at man må ty til tvang i behandlingen av pasienter med smittsomme sykdommer, da må man gjøre det så effektivt så mulig, understreker Frøland.