Etter et fire dagers plenumsmøte i partiet kunne det offisielle nyhetsbyrået Xinhua tirsdag offentliggjøre at en reform som skal sikre rettferd for loven, er på trappene. Endringene skal blant annet hindre at etterretningstjenesten bruker tortur for å presse fram tilståelser.

Partiet har imidlertid ingen planer om å legge ned Den politiske og juridiske komiteen, et hemmelighetsfullt organ som har oppsynet med landets etterretningstjeneste, og som flere advokater har beskyldt for utidig innblanding i rettsprosesser. I tirsdagens uttalelse heter det at prinsippet om å opprettholde partiets lederskap, må fastholdes. Samtidig skriver president Xi Jinping i en kommentar at «partiets lederskap er et grunnleggende krav i et sosialistisk styre».

Kinas kommunistparti kontrollerer både nasjonalforsamlingen, politiet, påtalemyndigheten og domstolene. I tillegg kan medlemmer av kommunistpartiet fengsles i all hemmelighet, en ordning som advokater har kritisert for å være i strid med grunnloven. (©NTB)