– Dødsstraff betyr noe annet her enn for eksempel i USA. Alle landene er avhengige av nødhjelp fra Vesten, og det ser ikke bra ut om de praktiserer dødsstraff. Det er generelt ikke vilje til det, sier Moland til NTB på cella i fengselet i Kisangani.

Fredag ba aktor Blaise Bwamulundu om at Moland og hans kamerat Joshua French blir dømt til fem dødsstraffer hver. Tiltalen er drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og konspirasjon.

Han ba i tillegg om at Moland blir dømt til 20 års fengsel for ulovlig våpeninnehav, og at alle de sivile partene som krever erstatning, skal få det de ber om.

– Kan bli kamuflert

Ifølge Amnesty er ingen blitt henrettet i Kongo siden 2003, men minst 50 personer ble dømt til døden ved militære domstoler i landet i 2008. I tillegg kommer et uvisst antall utenomrettslige henrettelser i områder med væpnet konflikt.

Moland tror risikoen for at han og French vil bli henrettet, er nærmest null. Men hvis dødsstraffen skulle bli fullbyrdet, tror han den vil bli kamuflert som noe annet enn en henrettelse.

– Jeg tror i hvert fall ikke de vil ta oss med ut på plassen og skyte oss. De vil i så fall skyte oss et annet sted og si at vi forsøkte å rømme eller noe sånt, sier han.

– Kan ikke være livredd

Tirsdag skal forsvarer André Kibambe holde sitt sluttinnlegg, og dommen er ventet i løpet av uken.

– Det blir ingen overraskelse når dommen kommer, men jeg kan ikke sitte her og være livredd for en dødsdom, sier Moland.

Han vet ikke om noen hvite som er blitt henrettet i Afrika de siste 30 årene.

– De siste jeg vet om, er leiesoldatene som ble drept i Angola i 1976, sier han.

Etter frigjøringskrigen i Angola ble fire leiesoldater, tre briter og en amerikaner, dømt til døden. En av dem var Costas Georgiou, som også brukte aliaset «Oberst Callan». Tjostolv Moland har brukt aliaset Mike Callan i Afrika.

Vil ta kontakt

I en redegjørelse fra Utenriksdepartementet heter det at det norske synet på dødsstraff er klart og gjort kjent for kongolesiske myndigheter.

– Dersom noen norske borgere skulle bli idømt dødsstraff i utlandet, så vil vi umiddelbart ta kontakt med myndighetene med sikte på å få forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført, skriver departementet.

Amnesty registrerte henrettelser i Sudan (én eller flere) og Botswana (én) i 2008. Under en tredjedel av de afrikanske landene sør for Sahara har gjennomført henrettelser de siste ti årene.

De to nordmennene nekter for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo på veien fra Kisangani mot Uganda 5. mai. De hevder han ble drept av en væpnet bande, og at de selv slapp unna med nød og neppe.

Moland og French kan ikke regne med å få saken sin behandlet utenfor Kongo, for eksempel i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), opplyser generaladvokat Arne Willy Dahl i Forsvaret til VG.