OSLO: Fjordman, som Anders Behring Breivik siterer en rekke ganger i sitt manifest, er en 36-åring fra Ålesund som bor og arbeider ved et dagsenter i Oslo, skriver VG. 36-åringen ber mediene innstendig om ikke å kontakte naboene eller familien hans.

– Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet og vil ikke oppholde meg i leiligheten min, sier han og forteller at familien ikke har visst om bloggingen hans som den høyreradikale «Fjordman», og at arbeidskolleger får vite det gjennom VG.

– Det blir sikkert et sjokk for dem, og det beklager jeg.

Hatobjekt

36-åringen har blant annet en mastergrad fra Universitetet i Oslo (UiO) i kultur og teknologi. Han har også studert arabisk ved Universitetet i Bergen (UiB) og ved American University i Kairo.

– Jeg skjønner at folk trenger en syndebukk, og nå som Breivik er bak lås og slå, kan jeg bli en lettvint syndebukk, særlig fordi jeg er den eneste nordmannen han siterer. Jeg forstår at jeg blir et hatobjekt.

På spørsmål om han angrer på noe, svarer han:

– Jeg har prøvd å tenke på om det er noe jeg har formulert galt, men jeg har aldri opplevd at noen har angrepet noen på grunn av det jeg skriver. Og det er mange hundretusener over hele verden som har lest det jeg har skrevet, sier han.

Bloggstans

Nå er det slutt på bloggingen for en stund.

– Det kan hende jeg blogger igjen, men ikke i overskuelig fremtid, og ikke som «Fjordman».